Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Буквально декілька годин, як фінішував жіночий марафон на Олімпійських Іграх в Ріо. Сенсації не сталося, навіть японської, знову ті ж країни і навіть знайомі прізвища. І не зважаючи на зовсім не марафонську спеку, 24 спортсменки фінішувати не змогли. Результати першої трійки дуже достойні:

Marathon

Український марафонський біг знаходиться на непоганому рівні, вдруге до ряду на Олімпіаду країна відряджає максимально можливий склад учасниць – трьох: Ольгу Котовську, Світлану Станко-Клименко та Наталію Легонькову, ба більше, на внутрішній арені відбувається запекла боротьба за ці три путівки, адже олімпійський норматив виконали 9 спортсменок.

Чемпіонка України 2015 та власниця квитка до Ріо №1, лідер вітчизняного марафонського бігу Ольга Котовська показала сьогодні найкращий час серед українок – 2:34,57, що стало для неї найкращим досягненням в сезоні, та 33 місце в підсумковому протоколі. В зв’язку з анулюванням результатів Тетяни Гамери-Шмирко за 2011-2015 роки (в Лондоні-2012 Тетяна показала фантастичні 2:24:32 та високе 5-те місце), результат Ольги є другим за всю історію виступів України на Олімпійських Іграх, найкраще досягнення на сьогоднішній момент належить Тетяні Філонюк, в Пекіні вона була 31-ю з результатом 2:33:35.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

котовська2

Безпосередньо щодо дистанції, Ольга показала рівний біг, з самого початку обравши для себе оптимальний темп в межах 3:40 хв/км. Проте перша половина дистанції вийшла дещо швидшою від другої: 1:16:24 та 1:18:33 відповідно, тобто + 2 хвилини 9 секунд. Під кінець темп просів на 6 секунд на кілометр, але це не завадило Ользі протягом всієї дистанції “підбирати” суперниць.

kotovska

Світлана Станко-Клименко, яка була другою щасливою власницею квитка до Ріо, після срібної нагороди Чемпіонату України в Білій Церкві, показала дещо скромніший результат 2:42,26 та 66 підсумкове місце. Світлана хоча і привезла собі 4 зайві хвилини на другій половині дистанції, цього виявилося достатньо щоб обігнати 20-х суперниць на тій же другій частині марафону.stanko

Останньою серед українок стала Наталія Легонькова з відверто посереднім результатом рівня КМС 2:46:08 (звання МС України – 2:46:00), посівши 87 місце в підсумковому протоколі серед 133 фінішерів. Перші 10 кілометрів Наталія бігла на рівні швидкості особистого рекорду 2:31,08, але потім почала відставати, і як результат на другій половинці програла собі цілих 6 хвилин.

lehonkova

Підводячи загальний підсумок, можна без сумніву назвати сьогоднішній виступ найкращим в історії – три успішних результати в фінішному протоколі з доволі непоганими результатами. Ми є свідками ситуації, коли конкуренція всередині країни породжує результати на міжнародній арені, і повірте, це лише початок, Україна обов’язково матиме свою власну Олімпійську Чемпіонку в найдовшому забігу олімпійської програми.