Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Кожен день Чемпіонату України традиційно має своїх героїв і особливі досягнення. Гарний темп змаганням задала  Анна Плотіцина, яка у перший день в першому ж колі змагань на своїй коронній дистанції 100 метрів з бар’єрами вдало зазіхнула на лондонський норматив. Анна промчалася дистанцією за 12.94. Однак, на цьому спортсменка не зупинилася. У фінальному забігу Плотіцина скинула зі свого результату ще 5 сотих і відсвяткувала перемогу в цій дисципліні з результатом 12.89.

Та це ще не все! У другий день змагань Аня продовжила збирати нагороди Чемпіонату і вийшла на старт гладкої стометрівки. 11.80 у півфіналі та 11.63 у фінальному забігу дозволили спортсменці зійти на другу сходинку п’єдесталу  слідом за беззаперечними лідером у цій дисципліні Олесею Повх (яка, до речі, також виконала норматив на Лондон). “Жорстка Атлетика” поспілкувалася з Анною про ці 4 надуспішні забіги за 2 дні.

Ти одразу з першого кола пробігла по нормативу. Була така “установка” чи що тобі допомогло?

Знаєте, я відслідковую виступи інших дівчат. Американки виступали в Європі, там бігали по 13 секунд. Потім поїхали на чемпіонат Америки і там пробігли по 12,60. А потім на змаганнях в Угорщині був взагалі космічний результат. Я думаю: ну як же так?! Для мене це було просто якесь одкровення, якщо чесно. І тренер каже: ну подивись. Я зазвичай не дивлюсь ці змагання, а це відкрила і подивилася. І я знайшла в цьому для себе щось… не знаю, що саме, але це мені допомогло.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Ти досить довго бігла близько до нормативу, та не могла його виконати. Чи не тисло це на тебе?

Так, я вже не один старт бігла близько до нормативу, однак я не переймалася цим. Для мене не було метою усього життя виконати норматив на Лондон. Для мене було головне – реалізуватися. Тим більше я на тренуваннях била особисті рекорди і добре себе почувала. Просто, знаєте, «місяць був не в тій півкулі», а зараз, як-то кажуть зірки зійшлися.

Які враження від незвичної для тебе дистанції – 100 метрів?

Два різних відчуття – в забігу і в фіналі. Після бар’єрів дуже важко перелаштуватися на широкий, розмашистий крок. Бар’єри це ж постійний темп. Тут інакше. Важко перелаштуватися одразу на спринт.

Перед  фіналом на 100 метрів мене мій тренер трохи привів в почуття. Він мені постійно повторював одне й те саме. Я кажу: “ти мені вже набрид”;) Але він все одно ходив і налаштовував мене. Та мабуть це й добре. Він мене трохи так подратував і одночасно зарядив, що стала я трішечки зла. Бо спершу був настрій досить спокійний: 100 метрів, так 100, налаштовувалася як на тренування.

Але ж також треба розуміти, що на офіційних стартах не двічі стартуєш. Якщо ми говоримо про серйозні старти – це 3-4 виходи на старт. Тому дійсно вийшло таке своєрідне тренування.

Друге місце на 100 метрів дозволяє потрапити в естафету в Лондоні. Будеш бігти?

Щодо естафети, то для мене основне – це бар’єри. Все інше нехай вирішують люди, які за це відповідають. Але якщо скажуть бігти – я виступаю за нашу країну, тож якщо треба, то я і 4 по 400 побіжу. Але мене ніхто не візьме;) Якщо треба то і багатоборство зможу, ви ж знаєте;)

Нагадаємо, наприкінці минулого сезону Анна взяла участь у “Відкритих змаганнях з семиборства присвячених завершенню змагального сезону, де успішно виборола “срібло”.