Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Легкоатлетичний стадіонний світ помаленьку виходить з післязимової сплячки. Вже вкотре Доха приймає перший серйозний старт сезону та стає відліком для всього сезону. Це стосується не лише перший високих результатів, але й цілковито нового візуального сприйняття змагань – світові виробники екіпірування забезпечили спортсменів новим змагальним одягом.

Найяскравіші результати, безсумнівно, були показані двома місцевими атлетами. І якщо у випадку повітряного Мутаза Баршима результат в 2,40 у висоті не виглядає приголомшливим, хоча і є визначним, то результат від колишнього мавританця Самби тягне щонайменше на легкоатлетичну подію тижня!

Минулого року в Лондоні на ЧС Абдерахман Самба показав 7-й час в фіналі на 400 метрів з бар’єрами, а вже 4 травня 2018 року випередив найближчого суперника на півтори секунди і показав 47,57! Для розуміння – це результат в ТОП-20 за всю історію легкої атлетики і найшвидший час за останні 10 років змагань. Тож, у емоційного норвежця Вархольма з’явився потужний конкурент, і хто знає, можливо саме це протистояння подарує нам нового Едвіна Мозеса.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Повертаючись до Баршима варто відзначити і його спроби на 2,42, які хоча і лишись неуспішними, але вказують на далекоглядні цілі катарця на сезон. Що ж до результату Андрія Проценка, єдиного українця який змагався на першому етапі Ліги, можна констатувати його стабільність – 2,24, адже в попередні роки Андрій також розпочинав з результатів близьких до 2,25 (2013- 2,27, 2016 – 2,26).

Не буде перебільшенням сказати, що найбільш видовищними подіями вечора став короткий жіночий спринт, як гладкий, так і з бар’єрами. На 100-метрівці зійшлись дуже сильні спортсменки, чого лиш вартують прізвища Томпсон, Та Лу, Окакбаре, Ахуре і Схіперс. В результаті, найтендітніша з компанії – івуарійка Та Лу випередила своїх більш іменитих суперниць з результатом 10,85, що є її особистим та найшвидшим часом сезону в світі. Окакбаре фінішувала другою, а епатажна Томпсон замкнула призову трійку.

Вигорівші від палючого сонця доріжки і сектори стадіону в Досі ще більше втратили колір після забігу жінок на 100 метрів з бар’єрами. Чинна рекордсменка світу та за сумісництвом найбільше розчарування американського олімпійського відбору 2016 року Кені Харрісон видала приголомшливе прискорення на двох останніх бар’єрах, а її бездоганна техніка ще більше прикрасила цю перемогу. Таким чином, 12,53 проти 12,58 у виконанні чинної олімпійської чемпіонки Бріани МакНіл (Роллінс).

На дистанції 1500 метрів серед жінок з результатом 3,59,92 (PB, NR, WL), перемогла Кастер Семеня. Як ми повідомляли раніше, рівень тестостерону Кастер дозволяє їй змагатися з жінками лише до 1 листопада цього року, після – вона буде змушена проходити спеціальне лікування і невідомо, чи сподобається це її законній дружині.

В секторі для метання диску рівних не було Сандрі Перкович – 71,38 метрам від нині рівний рекорд Ліги та найкращий результат сезону в світі. Багамець Стівен Гардінер на 400-метрівці розміняв 44 секунди, і теж став лідером в світі (43,87). Прапор Куби, не без сприяння Педро Пабло Пічардо відтепер прикрашає світовий ТОП-лист в чоловічому потрійному (17,95), а кенійка Каролін Кіпкіруй стала лідером в світі на трійці – 8,29,05.

Інші результати за посиланням.

Тим часом, на трибунах купка чоловіків, вбраних в строгі білосніжні сукні, з впевненістю слідкували за всім, що відбувалось в ядрі стадіону. Всі вони виглядали впевненими і спокійними, а їхні думки витали десь в недалекому майбутньому… Вже за рік Доха прийме Чемпіонат світу!

Фото з сайту Ліги