Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

3rd Molokiya Lviv Half Marathon 2018 –  старт унікальний, беззаперечно! І унікальність полягає в його характері. Він непростий і стрімкий, але водночас привітний та казково гарний! Це старт, до якого треба ставитися з повагою, але в той же час не боятися його!

Жорстка Атлетика вже встигла розкрити найпотаємніші секрети Львівського півмарафону. Серед них був один особливий – рекордний. Саме Львів є одним з небагатьох міст, яке може похизуватися місцевими рекордсменами, а це, до речі, ще раз підтверджує його унікальність! Минулорічний час позитивного Тараса Сала (1:07:43) та позаминулорічний показник чарівної Софії Яремчук (1:18:19) є взірцем для всіх спортсменів, які вийдуть на старт вже 10-го червня.

І саме рекордсмени траси, як ніхто інший знають, що треба робити для того, аби побороти той норовливий характер міста Лева і як полюбити той півмарафонський Львів… Слово Софії і Тарасу!

Тарас і Софія – львів’яни, які тримають рекорди траси

Як це було

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Софія: Завжди приємно, коли такі старти проводяться в Україні, а коли вони ще й в твоєму рідному місці – це подвійне щастя. Мені поталанило брати участь і в результаті виграти, коли цей старт проводився вперше. Звичайно, Львів в своєму репертуарі зустрів нас дощем і мокрою бруківкою, хоча в цьому є своя родзинка… Мені сподобалося все, навіть, незважаючи на те, що погода була не найкраща і вибігати підйоми по мокрій і слизькій бруківці нелегко, але всі в однакових умовах. Емоції переповнювали особливо тоді, коли перетинала фінішну лінію першою – це завжди приємно і драйвово! Хотілося б знову взяти участь у Львівському півмарафоні, але, на жаль, цього року не виходить бути у Львові, тож вболіватиму за усіх дистанційно!

Тарас: Перший півмарафон я, на жаль, пропустив через травму, але зустрічав бігунів на фініші, а за рік вже відсвяткував перемогу. Це для мене дуже знаковий старт. Намагаюсь стартувати на львівських забігах та й взагалі на Львівщині по-максимуму, стараюся не пропускати, підтримувати наші місцеві події.

Звісно, буду бігти цього року. Глибоко в душі хотілося б побити свій рекорд на цій трасі. Це вдома і це дуже важливо для мене. Але трохи є тиск, відстоювати важче ніж завойовувати, мені так здається. Тим більше вдома.

Усі за і проти: бруківка і автентичність

Софія: Щодо траси півмарафону, я можу сказати, що вона не є легка і, навіть, достатньо складна: затяжні підйоми, бруківка, різкі спуски… Але є один величезний плюс – траса охоплює практично всю архітектурну спадщину нашого надзвичайно красивого міста Лева, тому кожен учасник зможе милуватися Львовом цілих 21 км. І якою б складною траса не була, вона дуже гарно продумана організаторами.

Тарас: Ця траса одна з найскладніших в Україні. Я багато де бігав півмарафони в нашій країні, тож є з чим порівняти. Насправді, гірки тут не такі страшні! Однак, досить незручно бігти по бруківці, можна сказати – більша частина траси проходить бруківкою.. І все було б добре, якби по хорошій бруківці, але є окремі ділянки, де покриття не в належному стані, тому я рекомендував би усім бігти за нагоди узбіччям, де це буде буде можливо. Радує те, що там, де будуть проблемні ділянки, можна буде легко  збігти на узбіччя.

І головне додам: коли ти перемагаєш, неважливо – в абсолюті чи себе, коли ти перетинаєш лінію фінішу, то вже немає значення, чи була там бруківка, чи ні, і не дуже таким і важким вже видається той півмарафон.

Старт, півмарафонці, бруківка. Рік 2017

Приборкуємо гірки

Софія: Рекомендую старатися вгору бігти економно, не «розкидуватися» широкими кроками і контролювати свої відчуття індивідуально (хто як підготовлений), з гірки плавно без фанатизму «котити», там, де бруківка – старатися дивитися, як ставити ноги, щоб не було травм.

Тарас: У гірку треба трохи коротшим кроком бігти і частіше переставляти ноги. Та бажано, щоб люди все одно були готові до цього. Якщо спортсмени додавали в тренувальний процес забігання гірок, це безумовно плюс. Я готуючись до Львівського півмарафону, обов’язково відпрацьовував гірки на тренуваннях.

Наприкінці 1-го кілометра на маршруті вже буде гірка, вона достатньо відчутна, але не початку півмарфону вона не така вже страшна, ще сил багато є. Наступна гірка буде вже з 9-го до 10-го кілометру, там буде хороший підйом. І основне чекає після 16-го кілометру. Там буде приблизно 2,5 кілометри тягнутися гірочки – будуть йти три підйоми один за одним. Але потім після цього буде все вниз, там можна буде вже відпочити.

Підбираємо взуття

Тарас: Щодо взуття – це індивідуально. Головне, щоб це були хороші кросівки з гарною амортизацією. Якихось секретів з підбором немає. Кросівки мають не заважати, щоб не натирали, були комфортні. Треба звернути увагу і на п’ятку – чим швидше людина біжить, тим тонша має бути п’яточка, адже на великій швидкості на пятку рідко опускаєшся. Аматорам достатньо з товстою підошвою, тим, хто біжить наприклад по 3 хв/км, там вже важлива тоненька підошва. Але скажу, що головне готовність – якщо людина гарно готова, то які кросівки, великої ролі не грає.

Розподіляємо сили

Софія: Основне – це не форсувати події, бігти спокійно і по своїх відчуттях, бути обережними, пробігаючи бруківкою, і отримувати естетичне задоволення від краси міста. Та хочу відзначити 17-19 км… Пройшло вже 2 роки, а я ці кілометри я дуже добре запам’ятала. Там буде затяжний підйом по бруківці, тому доведеться трошки потерпіти але і в цьому є свій кайф)

Як розподілити сили? Відпочити можна, де є спуски, на підйомах треба попрацювати, а на рівній поверхні треба бігти на що готовий. От і все)

Тарас: Я б радив збавляти хід на бруківці, особливо, якщо не вийде збігти на узбіччя. Бо є такі ділянки. Приблизно на 4 км буде незручність і найбільше з 8 по 9 кілометр. Ближче до фінішу буде вже значно краще.

Раджу, спокійно почати, не піддаватися азарту. Треба з холодною головою виходити на старт і дотримуватися плану відповідно до своєї готовності, бо в кінці можна і набігти, але і розраховувати, що підйоми можуть внести корективи на дистанції. Головне – в кінці отримати задоволення та фінішувати з посмішкою.

Забирай цього Лева до колекції!

Жорстка Атлетика не може не погодитися: отримайте задоволення від бігу та полюбіть  той півмарафонський Львів. До речі, реєстрація ще триває, тож тисни сюдиБо від таких медалей відмовлятися неприпустимо!

Усім легких ніг! Зустрінемося у місті Лева!