Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

 

Лише кілька днів тому ціла легкоатлетична планета, затамувавши подих слідкувала за легким і невимушеним бігом одного з найвеличніших стаєрів сьогодення, насолоджувалась кожним його рухом і десь на підсвідомому рівні намагалась пригальмувати лік секундам на автомобілі супроводу. Еліуд Кіпчоге своїми 2:01:39 на Берлінському марафоні ще гостріше підняв суперечку 2 годин, але й ще більше активізував мрійників на довгому шляху досягнення цілі. І якщо одні мрійники думають про час, то інші, трохи східніше від Берліну, мріють побачити Еліуда на трасі Київського Марафону!

Фантастика скажете Ви? Зовсім ні!

Вже за кілька тижнів на вулиці нашої столиці вийде рекордна кількість марафонців. Більше тисячі спортсменів долатимуть Київський марафон-2018, хоча ще 3-4 роки тому у всій країні за рік марафони бігало менше. Тож, давайте пофантазуємо, а точніше проаналізуємо, коли і за яких умов на старт 9th Wizz Air Kyiv City Marathon вийдуть Еліуд Кіпчоге, Мо Фара, Кененіса Бекеле та інші і влаштують серйозні бігові розбірки на київських пагорбах!

20 тисяч учасників

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Аналізуючи досвід того ж Берлінського марафону, який починав в 1974 році з 250 марафонців, та тенденцію розвитку бігового руху в Україні – можна сподіватись на 20-30% зростання щороку. Забагато скажете ви? Зовсім ні! В умовах “низької бази” кількості активних любителів бігу, та величезного запасу для екстенсивного розвитку, через появу нових бігових подій, 20-тисячного показника марафонців реально досягнути вже в кінці 20-х років.

Авжеж, головний шосейний старт року в Україні, яким є WizzAir Kyiv City Marathon, був би неможливий без великої кількості бігових заходів по всій країні, і саме тут ми маємо чималу можливість для розвитку. На сьогодні ще навіть не всі обласні центри мають власні півмарафони, лише кілька років, як в Україні почали професійно вимірювати траси – тож заділ для зростання практично безмежний.

Gold label чи Major?

Авжеж кожен з нас, і ми переконані з Вас, бачить Wizz Air Kyiv City Marathon в одному списку з Major Marathons, але поспішаємо всіх розчарувати – це справді фантастика. Навіть гіганти з Китаю ніяк не куплять увійдуть в це число. Проте доволі амбітним є ціль отримання статусу Gold label від IAAF, що свідчитиме про найвищий рівень якості проведення змагань, тому зараз нам лишається чекати на оголошення про заявку на Bronze Label, і як показує вже існуючий досвід Nova Poshta Kyiv Half Marathon – це все більш ніж реально! Навіть досвід маленької Чехії з сімома шосейними пробігами рівня Gold label, які регулярно стають ньюзмейкерами навіть зі світовими рекордами тому гарний приклад!

“Гроші, я чув тут хтось сказав про якісь гроші?” (Остап Бендер “12 стільців”)

Якщо говорити чесно та відверто, головним мотиватором, основним каталізатором будь-якої людської дії є гроші, хоча їх часто і називають успіхом. Так і в справі з марафоном та найвеличнішими бігунами планети – основа всього зводиться до фінансових можливостей організаторів. Насправді, організатори стають в чергу за атлетими з золотого лейблу, тобто ТОП-25 чемпіонату світу або ТОП-20 Олімпійських Ігор, такі атлети отримають чималі гонорари лише за вихід на старт, а іноді ще й за досягнення різних позначок та безпосередньо фінішу. Ці суми часто доходять до 6-значних, а в окремих випадках, там де справа доходить до рекордів, і до 7-значних. Але не варто ставитись до цього як до чогось надзвичайного, варто згадати бодай зарплати футболістів, призові тенісистів або відступні боксерів, і наші ТОПові легкоатлети будуть схожі швидше на середній клас на фоні справжніх спортивних товстосумів. І тут вся справа в рекламі на телебаченні, в трансляціях, в величезній кількості глядачів, в інтересі до події – і всі проблеми з фінансуванням одразу будуть вирішені.

Апостеріорі (замість висновку)

Вже років за 10 поступового розвитку Україна увійде до чільного переліку країн законодавців моди в шосейному бігу, а Wizz Air Kyiv City Marathon буде напряму доступний лише для атлетів рівня Кіпчоге, а для всі інших – лише через щасливу випадковість лотереї. Летовища та вулиці українських міст будуть переповнені біговими туристами, а середній пейс людства буде лише зростати.

І вся ця, на перший погляд, утопічна картина світобудови, напряму залежить від кожного з нас, і не через 10 років, а вже сьогодні! Саме сьогодні треба одягати кросівки, реєструватись на пробіг та робити тату з Еліудом Кіпчоге на литці, хоча останній пункт і необов’язковий, адже Мо Фара ще не сказав останнього слова…

Фотоматеріали – колажі та вигадки автора з ФБ Еліуда та сайтів Run Ukraine.