Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Чи замислювалися ви колись, чому середина та кінець жовтня настільки насичені стартами та забігами на довгі дистанції? Чому як не вихідні, то сотні забігів по всьому світу та вже (нарешті!) десятки по всій Україні? Тому що всі повернулися з відпусток – скажете ви! І будете абсолютно праві!

Для організаторів стартів це ідеальний час, аби зібрати найбільшу кількість бігунів, але разом з тим і пересічний учасник отримує купу “бонусів”. Саме про ці бонуси, а також про те, чому кінець жовтня – ідеальний час для стартів на довгі дистанції та усі нюанси про участь у змаганнях у цей період ми поговорили з Олександрою Азаровою – майстром спорту, рекордсменкою України серед молоді з півмарафону, тренером бігового клубу RunBaseKyiv. І ця інформація, між іншим, стане дуже в нагоді напередодні 2nd Zaporizhstal Half Marathon, який відбудеться 28 жовтня.

Є ряд факторів, чому слід планувати основний старт на кінець жовтня, – говорить Олександра. Саме цей період найбільш сприятливий, аби вийти на пік вашої готовності і ось чому:

Коли погода на вашій стороні

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

У жовтні, як правило, найкращі погодні умови для бігу «на результат». Температура повітря в межах 10-15 градусів. А це найкраща температура для швидких хвилин та секунд у бігу на довгі дистанції. У вересні температура повітря інколи сягає +25. У листопаді можлива мінусова температура та ожеледиця. Тож, жовтень – золота середина!

Підготовка за ідеальних умов

Якщо говорити про планування тренувального процесу до старту у жовтні, то основний період підготовки (довгі кроси, відрізки, інтервальні забіги, темпові забіги) припадають на серпень, вересень і жовтень. А це найсприятливіші місяці для підготовки. Знову ж таки через погодні умови. Крім того, у багатьох любителів бігу в цей час є можливість взяти відпустку і серйозніше зосередитися на підготовці.

Змагання – найкраще тренування

Як уже зазначалося, з початку вересня традиційно розпочинається серія забігів. Дуже добре для результату, якщо спортсмени протягом підготовки беруть участь у забігах на коротші дистанції від тої, до якої готуються. Це дає змогу проаналізувати та скоригувати підготовку, навчитися правильно розкладати сили по дистанції та набратися впевненості у своїй готовності, не боятися основного старту. Змагання є найкращим тренуванням і це загальновідомий факт.

Бонус для імунітету

Організм спортсмена має найвищий рівень імунітету в місяці основної підготовки та змагань. Восени кількість вітамінів в організмі в достатній кількості (адже багато вітамінів з овочів і фруктів, не так як навесні) і це дає змогу менше хворіти під час підготовки до змагань і, як наслідок, добре проводити тренування.

Але є одне питання, яке турбує багатьох: як бути, якщо на кінець жовтня запланований далеко не перший старт сезону, та апетит як-то кажуть приходить під час їжі і бігати хочеться “швидше і сильніше”?. Як утримувати форму тривалий час і за великої кількості стартів?

Специфіка видів витривалості полягає в тому, що форма в цих видах тримається до 11 днів, через 2 тижні рівень готовності різко знижується. Тому, якщо ви добре тренувалися влітку і були в гарній формі, це зовсім не гарантує високих результатів в кінці сезону.  Але ситуацію можна тримати під контролем!

Так, для того, щоб підтримувати себе у формі необхідно, крім участі у змаганнях, робити 2-3 пробіжки протягом тижня. В ідеалі у змагальний сезон залишати хоча б одне інтервальне тренування. І проводити його найоптимальніше у середу.

Ну ось, здається, шансів не стартувати майже не лишилося. Але є декілька відкритих питань… На що звернути увагу під час бігу за прохолодної погоди? Олександра рекомендує дотримуватися кількох правил:

1. Беручи участь у змаганнях, слід підбирати одяг враховуючи правило “+10” (під час бігу відчуття будуть наче на вулиці на 10 градусів вище, ніж показує термометр).

2. За позначки термометра +15 та нижче розминку (у цей період вона особливо важлива) перед швидкісними тренуваннями та змаганнями слід робити в розминочному костюмі.

3. В холодну погоду на легких пробіжках або на довгому крос слід зберігати тепло. Гомілки, кисті рук, лоб, мають бути прикритими, адже саме так відбуваються найбільші тепловтрати.

4. Під час змагань на 21.1 та 42.2 км слід пити з першого пункту харчування. Організм і у холодну погоду втрачає рідину і її треба відновлювати, щоб успішно фінішувати (незмінне правило для всіх пір року).

5. Під час дощу варто використовувати кепку та вітрозахисний вологовідштовхуючий костюм, а також спеціальні кросівки з системою відштовхування вологи.

6. Одразу після пробіжки слід переодягнутися у сухий одяг та випити теплий чай.

І головне: Олександра сама народилася в Запоріжжі і гарантує, що маршрут стежками українського козацтва надаватиме вам сил протягом усієї дистанції!

От тепер шансів НЕ стартувати у Запоріжжі просто НЕ лишається. Тож, зичимо яскравих фінішних фото та справжнього козацького задоволення від забігу!