Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

25 травня о 15 годині відбувся старт одного з найпопулярніших і наймасовіших ультрамарафонів Європи та світу – 100 km del Passatore, маршрут якого проходить від Флоренції до місті Фаєнца, площі Piazza del Popolo.

Вперше гонку провели у 1973 році й з тих пір щороку цей ультрамарафон збирає тисячі любителів бігу. Фінішери, які вкладаються в 20 годин, окрім медалі отримують ще 3 пляшки тосканського вина.

Цього року на старт престижної гонки вийшло понад 3 тисячі учасників та чимало відомих атлетів. З української бігової еліти участь у змаганнях взяли Сергій Попов та Євген Глива. На жаль, Євген після 37 км зійшов з дистанції. А от Сергію Попову вдалося фінішувати другим!

Невелике пост-фінішне інтерв’ю з Сергієм:

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Про del Passatore чув давно. Це один з тих стартів, про який кажуть “культовий”. Він збирає дуже крутих бігунів і для мене випробувати себе цими Тосканськими горами було чимось на кшталт закріпитися у світовій ультрамарафонській еліті.

Я почав досить обережно, десь у третьому десятку, досить швидко підтягнувся до лідерів. Довго біг шостим, потім п’ятим, потім третім, другим, знову третім…

Старт був о третій дня, було дуже спекотно. Я тільки після 50км зрозумів, що мій на перший погляд обережний початок був насправді дуже швидким: 10км за 42 хв наприклад, марафон за 2:54, 50км за 3:35…

 

Профіль траси – це два піки з найвищою точкою на 48 км. Сумарний набір близько 1 300 метрів.

Тобто половину дистанції ти переважно біжиш вгору, а половину – вниз. І, відверто кажучи, якби я розумніше почав першу половину, то результат міг би бути суттєво кращим. Цікавинка траси ще в тому, що фінішуєш вже в темряві, іноді навіть страшно бігти, бо повністю рух транспорту не перекривають.

Підтримка – суперова! Фактично по всій трасі стояли люди, чекали бігунів, аплодували, вигукували “давай”, “швидше” і це – дуже надихало.

Щодо підготовки, прокинувшись зранку сьогодні й відчувши біль усюди я зрозумів, що підготувався до Пассаторе не дуже добре. Потрібно великі “повільні” об’єми, ну і гори…

Перемогу на 100 km del Passatore 2019 здобув італієць Marco Menegardi з часом 7 годин 12 хвилин, хорватський атлет Dejan Radanac – фінішував третім – 7 годин 23 хвилини.

Трійка переможців у чоловіків:

  1. Marco Menegardi – 7год 12хв
  2. Serhii Popov – 7год 19хв
  3. Dejan Radanac – 7год 23хв

Трійка переможців у жінок:

  1. Nicolina Sustich – 7год 31хв (5-те місце в абсолюті!)
  2. Federica Moroni – 7год 55хв
  3. Veronica Jurisic – 8год 5хв

Всі результати на ENDU.live

Легенда 100 km del Passatore — італієць Джорджіо Калькатера, триразовий чемпіон світу з бігу на 100 км, 12-и кратний (!) переможець ультрамарафону цього року фінішував сьомим.