Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

10-18 серпня 2019 року у Норвегії (провінція Естфолл) відбувся Чемпіонат Світу зі спортивного орієнтування. Вперше в історії ЧС орієнтувальники змагалися виключно у “лісових” дисциплінах: середня, довга та естафета. Також вперше змагання транслювалися на ТБ у прайм-тайм.

Загалом, на старт вийшли 165 чоловіків та 133 жінки з 48 країн. Також на змаганнях були 77 офіційних представників команд.

Склад української збірної: Глібов Руслан (середня, довга, естафета), Кратов Олександр (середня, естафета), Щербаков Денис (довга, естафета), Панченко Артем (середня, довга), Панченко Ольга (середня, довга, естафета), Пітірімова Олена (середня, довга, естафета), Дзема Катерина (середня, естафета), Ушкварок Павло (старший тренер збірної), Білошицький Сергій (фахівець з відновлення та реабілітації).

На першому старті – кваліфікації середньої дистанції 13.08.2019 спортсменам потрібно було потрапляти у 15-ку кращих у своєму забігу. У нашій команді з цією задачею впорались половина спортсменів: Кратов Олександр (3), Глібов Руслан (4), Панченко Ольга (12). “Орієнтування вдавалось достатньо гарно. Задачею було орієнтуватися гарно, якісно, знайти ритм і працювати в ньому, що в цілому і вийшло” – після фінішу прокоментував Руслан.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Продовжилась боротьба за медалі на середній дистанції 16.08.2018. На першій половині дистанції Руслан Глібов претендував на медаль, та на останній частині припустився помилок і у підсумку 11-ий результат. Олександр Кратов (бронзовий призер 2014, 2017 рр.) – показав 35-ий результат, Ольга Панченко – 40. “Була налаштована на максимально чисту роботу і це вийшло. Були дрібні помилки, ще варіант обрала неправильний у першій частині дистанції. Але були й ті, хто обрав такий самий варіант – і в трійці. Тож коли не тягнеш фізично, ідеальна техніка не допоможе – має бути баланс” – прокоментувала свій результат Ольга.
Медалі на цій дистанції вибороли: Туве Александерссон (Швеція), Сімона Аеберсольд (Швейцарія), Венла Хар’ю (Фінляндія), Наталія Гемперлє (Росія) у жінок та Улав Лунданес (Норвегія), Густав Бергман (Швеція), Магне Дейлі (Норвегія) у чоловіків.

14.08.2019 у Норвегії змагалися за чемпіонство на довгій дистанції. Явним фаворитом української збірної був Глібов Руслан – срібний призер тогорічного ЧС на цій дистанції. Та за результатами 1,5-годинної напруженої роботи у лісі Руслан поступився 17 сек бронзовому призеру і посів почесне 5-те місце. Оцінюючи своє проходження Руслан був незадоволений вибором шляху на одному з ключових перегонів: “є жаль стосовно мого шляху 10-11 КП, оскільки спочатку розглядав обхідний варіант через поля на півночі, але змінив своє рішення”. Денис Щербаков також гарно пройшов дистанцію та посів 24-те місце, Артем Панченко – 38-ий, Ольга Панченко – 32-га, Олена Пітірімова – 50-та. Кращими на цій дистанції стали: Туве Александерссон (Швеція), Ліна Странд (Швеція), Сімона Аеберсольд (Швейцарія), Улав Лунданес (Ногвегія), Каспер Фоссер (Норвегія), Даніель Хубман (Швейцарія).

Фінальним на Чемпіонаті Світу у Норвегії став найбільш емоційний та “контактний” вид – естафета 17.08.2019. Українська жіноча трійка у складі Олени Пітірімової, Ольги Панченко та Катерини Дземи фінішувала з 17-им результатом. Перемога за шведською збірною завдяки фінішному спурту Каролін Оллсон, другі з мінімальним відставанням дівчата зі швейцарської збірної, а бронзові нагороди на фініші виборола збірна Росії. Чоловіча естафета у складі Дениса Щербакова, Олександра Кратова, Руслана Глібова показали 8-ий результат. Першими фінішували шведи, другі – фіни, треті – французи.

Сторінка змагань