Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Спортсмени часто дуже влучно порівнюють свою спортивну форму напередодні старту із кришталевою вазою, по вінця заповнену водою. І тут надзвичайно важливо не розплескати цю воду, ніде не пошкодити і не розбити кришталь. Уявіть собі, що вода – це ваша фізична форма, ваша готовність і результат усієї напрацьованої довгими місяцями роботи і вам треба донести її до старту в найкращому вигляді, аби ефективно використати у найвідповідальніший момент.

А напередодні марафону – це питання стає ще дужче важливим і актуальним. Тож, за тиждень до старту Wizz Air Kyiv City Marathon ми звернулися до Тетяни Кузіної – майстра спорту міжнародного класу, екс-рекордсменки України в марафоні, переможниці Римського марафону-2006 (2:25:44), срібної призерки Нью-Йоркського марафону-2006 (2:26:02) та привітного і досвідченого тренера, яка роз’яснила, що таке “підводка” до старту, які головні помилки бігунів у цей період та як втримати цю вазу з водою цілою до самісінького старту.

Отже, що ж таке ”підводка”?

Це зниження тренувального навантаження протягом певного періоду часу, що передує змаганням. Найчастіше це буває ”підводка” до головного старту сезону для певного спортсмена. В той час, як ті змагання, значимість яких менше, можуть також  використовуватися як ”підводка” до головного старту.

Для чого це робиться?

Для того, аби зняти фізичний і психологічний стрес від щоденних тренувань і довгострокової монотонної підготовки.

Коли починати робити “підводку”?

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Тривалість ”підводки” може бути для кожної людини різна і коливатися в межах 1-3 тижнів.


Велика помилка деяких бігунів в тому, що вони думають:

”У мене ще 1 або 2 тижні до марафону або половинки. Я ще можу встигнути зробити інтенсивні тренування на великому об’ємі”.

Зниження тренувального навантаження передбачає зниження і інтенсивності та об’єму. І якщо ви, грубо кажучи «пробайдикували» всю підготовку, то за останні 1-2 тижні ви нічого особливо не напрацюєте. Тим же, хто планомірно готувався – рекомендація та сама: зниження навантаження. Не потрібно скупитися. Інакше ви відчуєте перевтому напередодні довгоочікуваних змагань і вийдете на старт, що називається «несвіжими».

Дехто вважає, що за 1-2 тижні треба на тренуванні пробігти марафон (якщо купив реєстрацію на марафон), щоб переконатися, що зможеш пробігти марафон на змаганнях. ЦЬОГО РОБИТИ КАТЕГОРИЧНО НЕ МОЖНА !!! Це груба помилка любителів. Це великі енерговитрати і навантаження на опорно-руховий апарат. Ви просто не встигнете відновитися.

Є інша крайність, в яку впадають любителі:

Різке припинення взагалі будь-яких тренувань за тиждень до старту, щоб накопичити «пруху». Цього теж робити не варто.

Так, ви вийдете на старт з легкими ногами і біговим «голодом». Але подолавши декілька км ви відчуєте, що ноги у вас нелегкі, а як кажуть профіки «порожні». М’язи просто втрачають тонус і та легкість, яка спершу відчувалася, виявляється порожнечею і слабкістю.

Як себе поводити перед стартом?

Бережіть своє здоров’я. Не дозволяйте вашому організму переохолоджуватися напередодні старту, не пийте холодну воду, намагайтеся менше перебувати в закритих приміщеннях з великим скупченням людей. Коли ви готуєтеся і перебуваєте в хорошій спортивній формі (мається на увазі не одяг), то імунітет слабшає, тому, що організм кидає всі сили на відновлення. У такому стані дуже легко і швидко можна захворіти.

Якщо ж у вас попереду все ж поїздка в поїзді або переліт, то заздалегідь починайте приймати вітамін С, щоб хоч трохи захиститися і підтримати імунітет, який слабшає внаслідок важких тренувальних навантажень.

Що стосується різкого похолодання, це також варто враховувати під час тренувань, зокрема в екіпіруванні.

Помилка 1: Помилка полягає в тому, що м’язи повинні бути в теплі хоча б на розминці. Скута від холоду, чи не розігріта м’яз легко травмується.

Помилка 2: Це, те,  що ви за звичкою, як і влітку приносите з собою воду і вона лежить на холодному повітрі, сильно охолоджуючись. І після тренування, ви, розпалені п’єте холодну воду. Зараз вже час приносити термоси з теплою водою або напоями.
Побережіть себе до змагань і потім вам залишиться лише правильно реалізувати те, що ви напрацювали при підготовці. В іншому випадку на старт ви можете так і не вийти і кілька місяців вашого життя, витраченої на підготовку, підуть «коту під хвіст».

Читайте також: Поради професійних бігунів перед марафоном.

Всім біг і успіху на старті !!!