Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

По результатам сезону Вікторія Ратнікова підходила до головних змагань країни явною фавориткою на короткому спринті, хоча у її суперниці Яни Качур ще на початку сезону був кращий результат: 7,29 у Яни проти стабільних 7,32 у Вікторії. Саме стабільність виступів Вікторії та деякі проблеми у Яни і давали підстави робити ставки на Вікторію, але те, що вдалось молодій вихованці Костянитина Рурака важко переоцінити…

Після впевненої перемоги у фінальному забігу Вікторія лишилась в дальній частині сумського манежу. І хоча результати вже якийсь час були доступні на сайті, вона вперто чекала оголошення по манежу – після слів “Вікторія Ратнікова – 7,21” її щасливий вигук пролунав навіть голосніше голосу диктора в динаміках. Це вперше коли спокійна і сконцентрована спортсменка дала волю емоціям.

Ти сама розумієш, що ти щойно зробила?

Ні, поки що не можу усвідомити!

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Півтора місяці тому ти говорила, що ви з тренером плануєте виконувати норматив на ЧС. Норматив – 7,30, і ти по сезону підійшла дуже близько – 7,32 ти показала двічі. Що зараз було, як це можна отак за один раз зняти 11 сотих?

Це мабуть відпочинок. Я після стартів своїх, які були за кордоном, відпочила 4 дні. Повністю відпочивала, без тренувань, тільки розминки, шипівки взагалі не взувала, тому що була втомлена. Уже в Туреччині видно було (на зимовому чемпіонаті АБАФ – прим ред.), що сил бігти взагалі немає. Я була засмучена, думала, що усе, 32 – це межа.
В сьогоднішньому півфіналі, я ніби граючись пробігла, і відчула, що можу із 30. Склалось усе чудово: старт хороший і реакція, і фініш, конкуренти хороші. Просто щось неймовірне!

А чи говорив тренер на який результат ти була готова бігти?

Тренер вірив у мене і говорив, що за 7,25 пробіжу, але я аж ніяк не очікувала 21. Я розраховувала на 7,29, вибігти з 30. Я готова була з 30 вибігати, це було очевидним по забігу, по старту моєму, але почула постріл – і ноги понесли, тільки фініш і тільки першою. Я дуже задоволена.

Фото Олени Назаренко для ФЛАЗО

Як ти сприйняла новину про те, що відмінили Чемпіонат світу, і чи вносили ви якісь корективи в зимовий сезон з тренером?

Ні, коректив ніяких не вносили. Сприйняла нормально, у мене було завдання виграти тут і показати хороший результат, в будь-якому разі Чемпіонат світу відбудеться у наступному році. Я не засмутилась, спокійно відреагувала.

Які тепер у тебе плани?

Готуватись до літнього сезону. Відпочинку взагалі не буде, поробимо 3 дні лише розминки, можливо, а потім починаємо працювати далі. Підготовка на Олімпійські ігри, все ж таки.

І фінальне питання: 60-метрівка або 100-метрівка?

Кожного разу по-різному. Мені подобаються 100-метрівка тим, що після старту є можливість хоч трохи насолодитись бігом, але 60 – це моє улюблене, старт – це моє все. Не можу обрати щось одне, це важкий вибір для мене. Ну можна сказати, що для зими – 60 метрів, а для літа – 100 метрів. Але ніяк не двісті!