Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Родзинкою третього дня Чемпіонату України в приміщенні-2020 безсумнівно можна вважати стрибки у висоту, і не лише через результати, які вміло показували українські зірки світового рівня. Справа в тому, що розпочаті не так давно зусилля щодо популяризації головних легкоатлетичних стартів почали давати свої плоди і сумський манеж заповнився глядачами. Вперше фінали у чоловіків і жінок проходили паралельно, один навпроти одного, що максимально концентрувало все найцікавіше в одному місці і в один час. Все це було підтримано великою кількістю візуальних та звукових ефектів: великі інформаційні табло, телеекрани з вповільненими повтореннями, музичний супровід та робота ведучих, і як результат глядачі отримали якісне свято спорту, яке нічим не поступалось закордонним аналогам.

І не дивно, що в атмосфері вболівання та підтримки, аплодисментів та захоплення, наші атлети показали дуже конкурентні результати. Так в лівій частині манежу, де змагались чоловіки, планка піднялась до позначки в 2,30, і лише малесенька технічна помарка не дозволила херсонцю Андрію Ковальову записати в свій актив оновлений особистий рекорд. Проте, Андрій оформив третє чемпіонство з результатом 2,27, який лише на 1 сантиметр поступається його особистому.

Андрію, ти був дуже близьким до оновлення свого особистого, який ти показав 5 років тому в цьому ж манежі. В другій спробі на 2,30 ти фактично перелетів планку, але трохи задів її литковою м’язою.

Можливо було трохи заблизько. По спробі я відчував, що можу стрибати, можливо трохи вичерпав сили, можливо не вистачило різкості прибрати ноги.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Але добре, що хоча б так. Я п’ять років фактично не міг стрибати через травми, зараз трохи розстрибуюсь, здається все виходить добре.

Торкання планки, яке і стало причиною.

Тобто вже влітку можна очікувати від тебе реваншу цій висоті?

Так, будемо старатись.

А які цілі на літо, якщо не секрет?

Загадувати не буду, але однозначно ціллю є покращувати свій особистий рекорд.

Як вважаєш, норматив на Олімпійські Ігри буде тобі під силу?

2,33 багатенько, але ж вже зрозуміло, що 2,30 реально стрибати і в манежі, а на вулиці ж результат має бути ще вищим. Я сподіваюсь, що все буде добре, головне щоб травми не турбували.

Як думаєш, твій тренер Геннадій Зуєв лишиться задоволеним твоїм виступом? Які цілі взагалі були на цей чемпіонат?

Думаю буде задоволеним! А щодо цілей – стрибати високо. Вважаю, що мені все вдалось, результатом задоволений.

Ти нещодавно одружився, як вважаєш цей факт вплинув на твої результати?

Так, думаю так. Моя дружина Даша сьогодні тут на трибунах підтримувала мене, тож, думаю, це один з плюсів, який допоміг мені сьогодні досягнути результат. 

Подружжя Ковальових та Оксана Окунєва (по центру)

Група Геннадія Зуєва останні роки має найвищі результати у стрибках у висоту в приміщенні в Україні. Спортсмени з Херсону за останні 6 років п’ять разів здобували золоті нагороди національних першостей в приміщенні – тричі чемпіоном ставав Андрій Ковальов (2015 – 2,28 (PB), 2017 – 2,22, 2020 – 2,27) та двічі Андрій Проценко (2018 – 2,29, 2019 – 2,30). Більше того, Андрій Проценко став срібним призером минулорічної континентальної першості в приміщенні, що проходила в Глазго.