Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Поряд з 50% зменшенням фінансування вітчизняного спорту, що викликало шок у спортивної спільноти, новина про призначення президентських стипендій провідним українським атлетам-олімпійцям мала б стати цілковито позитивною, але не обійшлось без ложки дьогтю. І тут вся справа у визначенні олімпійських видів спорту. З переліком всіх стипендіатів можна ознайомитись на сайті Легкої Атлетики України.

На сполох забила одна з лідерок українського бігу на середні дистанції Ольга Ляхова, яка, до слова, має бронзові нагороди з двох останніх континентальних першостей: літнього Берліну 2018 та зимового Глазго 2019, але не отримала президентської стипендії, хоча в той же час в стрибкових видах вітчизняні медалісти того ж ЧЄ в приміщенні 2019 президентські стипендії отримали. Отже, як би це не виглядало дивно, але 800-метрівка в приміщенні, та 800-метрівка на стадіоні – два різних види спорту відповідно до даного президентського указу: перший неолімпійський, другий олімпійський.

“На жаль, дистанція 800 метрів, яка проводиться в приміщенні, не відноситься до дисципліни “олімпійської” програми, за які призначають президентські стипендії. В приміщенні на 200-метровому колі не зараховують олімпійські нормативи, не фіксуються літні результати і т.д., оскільки змінюються умови проведення у порівнянні з літньою олімпійською дисципліною, а саме довжина доріжки по колу 200 метрів замість 400 метрів”, – прокоментував ситуацію державний тренер збірної Вячеслав Тиртишник.

Маємо внести ясність, що результати показані в приміщенні на 200-метровому колі все ж є підставою для олімпійського нормативу відповідно до офіційних документів Олімпійських Ігор Токіо 2020.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Дана обставина вже довгий час вносить деструктив у легкоатлетичних колах, оскільки питання стосується не лише призначення президентських стипендій, але і присвоєння звань Заслуженого майстра спорту та Заслуженого тренера. Іншими словами, всі бігові дисципліни, а також метання та багатоборство, а отже і їх медалі на зимових чемпіонатах жодним чином не оцінюються державою. Хоча держава, з іншого боку, вкладає бюджетні кошти в підготовку та виступ спортсменів на цих же чемпіонатах, але виходить, що не зовсім зацікавлена в результатах та медалях. Парадокс.

Як реакція на дану парадоксальну ситуацію і стало опубліковане Ольгою відеозвернення до керівництва відновленого Міністерства молоді та спорту з закликом подолати несправедливість, яка стосується левової частини атлетів.

Прошу максимальный репост !!!!! Я обращаюсь к министру Молодёжи и спорта Вадиму Марковичу Гутцайт , а также ко всем,…

Опубліковано Lyakhova Olga Середа, 15 квітня 2020 р.

Чи не зараз саме той момент, коли варто переглянути застиглі та резонуючі підходи щодо мотивації та підтримки спортсменів? Чи не зараз той час, щоб розрізати Гордієвий вузол, та встановити рівні правила для самореалізації кожного спортсмена? Тепер м’яч на стороні нового міністра та народних депутатів від спорту, а в умовах відтермінування проведення Олімпійських ігор є чудовою нагодою показати власну ефективність.