Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Цього року в рамках ультратрейлу “Карпатія” мав відбутися чемпіонат України з гірського бігу на довгі дистанції. У зв’язку із карантинними заходами, направленими на стримання поширення COVID-19, усі офіційні чемпіонати було скасовано або перенесено на осінь Федерацією  легкої атлетики України (ФЛАУ). Втім, на змагання з’їхалося чимало сильних атлетів з усіх куточків України для того аби подолати непросту дистанцію 42км із близько 3000м набору висоти.

Трійка призерів у чоловіків:

  1. Анатолій Новак – 5:18:46
  2. Євген Цирень – 5:21:11
  3. Володимир Ханас – 5:27:12

Серед жінок найкращі результати показали:

  1. Поліна Захарова – 5:28:47
  2. Олена Кувіла – 6:29:57
  3. Олена Хашко – 6:33:08

Переможці гірського марафону охоче поділиися своїми враженнями.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Поліна Захарова

Карпатія 2020 для мене могла не відбутися. У п’ятницю я сильно отруїлася і цілий день та ніч мучилася-страждала від болів у животі, голові та й вцілому, самопочуття було так собі, якщо чесно. Думки про те, що не зможу стартувати плавно перетворювалися в реальність і від цього було дуже сумно. Все вирішилося в день старту, прокинувшись вранці, було прийнято рішення бігти. Я чітко розуміла, що результат буде гірше, але минулого не змінити – значить потрібно рухатися вперед.

Карпатія 2020 року – це перший біговій старт сезону, перший старт від «Моя Пригода», перше сонечко і перші гори за останніх 9-ть місяців! Дистанція 42 км, набір висоти 3 км. Мені подобаються такі дистанції, вони швидкі та динамічні. Це дистанція, на якій можна вибігти весь набір, швиденько збігати вниз і мчати по рівному, де економиш кожну секунду, де елемент прогулянки неможливий за замовчуванням.

Але ця гонка далася мені не так, як завжди. Той факт, що був величезний стрес для організму напередодні, що прийоми їжі були мізерні та прісні, дався взнаки. Біглося в’язко, швидкість на спусках доводилося постійно стримувати, оскільки при 4:30 хв / км і швидше спазмував шлунок і з’являлося зрадницьке відчуття нудоти. Доводилося їсти тільки батончики і пити одну воду, гелі та ізотоніки викликали блювоту. Легкість на підйомах швидко пройшла і доводилося терпіти вже при повільному бігові / ході, про швидкі підйоми мова вже не йшла.

Але, мені сподобалося і я не шкодую, що зважилася стартувати. Щодо подальших планів – не дивлячись на всі зміни, є шанс, що чемпіонат Європи з рогейну відбудеться. Латвія в серпні запрошує до себе в гості. Буде – не буде, сказати складно, але ми почали підготовку. Цей чемпіонат буде незвичайним в плані місцевості. Нас чекають 24 години в болоті і піску, з малим набором і великим об’ємом загального кілометражу.

Анатолій Новак

Бігти було важко через погоду і постійну нестачу води. Я був на межі своїх можливостей, швидше пробігти мені б не вдалося. Це другий старт сезону, перший був – Іce trail 40 км, на якому фінішував другим.

Маршрут марафону Карпатії – дуже класний, спочатку складніша частина, потім менш напружена але від цього не менш цікава. Карпатію я бігаю вже втретє. Боржава мені знайома і тому я розумів, що мене чекає по набору висоти.

Був чіткий план на змаганнях по темпу і харчуванню. Суперники були майже всі знайомі, тому, як і планував, біг в трійці, далі правда відпустив їх, бо і темп і спека були дуже високі. Суперники круті хлопці – Ханас Володимир і Женя Цирень. Вони весь час бігли попереду, я намагався не відставати але 10 хв відриву вони тримали. Це тривало до моменту, коли почався спуск на останній контрольний пункт (КП) з Грабу. Я був дуже здивований коли прибіг на КП, а звідти вибіг Володя, видно щось пішло не так, як вже потім дізнався, спека і судоми доконали його. Я поповнив запас води і наздогнав його, це виявилось не важко. А десь за 6 км до фінішу почалась драматургія 🙂Обійшовши Володимира – я якийсь час біг по болоті, думаючи, що Женя вже на фініші – але ні, на одному з поворотів замайорів він. Моєму здивуванню не було меж і це за 3 км до фінішу!!! В хід пішла вся магія і кунг-фу якими я володів, обігнавши Женю за 3 км до фінішу, я що є сили почав втікати від них. Останній кілометр летів мов на крилах, час від часу озираючись, чи не наздоганяють мене хлопці, і ось якась мить і довгоочікуваний фініш.

Через, самі знаєте що і кого, всі плани змінились, тому весь біговий сезон на осінь. А там цілий список де я буду брати участь: Chornohora sky marathon, Skole Ultra trail
Fun Karpaty DynafitTrail, Bojko trail, Wet hills…