Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Другий день легкоатлетичних змагань в Ріо приніс нам як радісні, так і не дуже втішні новини.

Жіночий потрійний стрибок

В цьому виді програми у нас були особливі сподівання. Адже це вид, в якому саме Україні належить світовий рекорд (Інесса Кравець ще 21 рік тому полетіла на фантастичні 15 метрів 50 сантиметрів), вид, в якому Україна має аж 3 олімпійські нагороди: золото Інесси Кравець та по бронзі від Олени Говорової та Ольги Саладухи. Дуже і дуже прикро, та на цих Олімпійських Іграх фінал в потрійному стрибку буде проходити без українок.

Ольга Саладуха, наша бронзова призерка Лондону та чемпіонка світу, в своїй кращій спробі стрибнула на 13 метрів 97 сантиметрів (18 місце). І хоча у Ольги в цьому сезоні були більш вдалі стрибки (14.40 і третє місце на етапі Діамантової Ліги в Бірмінгемі), певно що відновлення після травми не дозволило провести повноцінну підготовку до сезону.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

саладуха

Чернівчанка Руслана Цихоцька, для якої це були перші Олімпійські Ігри, в останній спробі стрибнула на 13 метрів 63 сантиметри (26 місце). Звісно, це зовсім не той результат, на який розраховувала спортсменка та усі вболівальники. Нагадаємо, що Руслана влаштувала справжнє “повернення” в сектор в цьому сезоні з переможним стрибком на 14 метрів 41 сантиметрів на Чемпіонаті України в Луцьку.

Варто відзначити, що українка Ганна Князєва-Міненко, яка нині захищає прапор Ізраїлю, після двох невдалих спроб, все ж зуміла пробитися до фіналу з результатом 14 метрів 20 сантиметрів.  В Лондоні, ще виступаючи за Україну, Ганна посіла 4 місце в фіналі одразу за Ольгою Саладухою.


Біг на 3000 метрів з перешкодами

Справжню боротьбу до останнього метру дистанції продемонструвала тут лідер українського стипль-чезу Марія Шаталова. В надзвичайно сильній конкуренції Марія не тільки скинула з особистого рекорду 6 секунд, а й зробила серйозну заявку на оновлення рекорду України, який на даний момент належить Валентині Жудіній (9.27,26). Вдало провівши біг по дистанції і виконавши чудове прискорення, спортсменка підібрала на фінішній прямій кількох суперниць та з результатом 9 хвилин 30 секунд і 29 сотих (16 місце) зупинилась буквально в 3 десятих секунди від олімпійського фіналу, в якому бігтимуть 15 спортсменок.

Виступ Марії є найуспішнішим за всю історію українського стипль-чезу на Олімпійських Іграх (який, до слова, включений в олімпійську програму лише з 2008 року). В Пекіні нашу країну представляла Валентина Жудіна, а в Лондоні до неї приєдналася Світлана Шмідт, але найкращий результат Валентини – 9.37,9 був далеким від фіналу.  На цих Іграх Марія окрім оновлення персонального рекорду, показала 3-й результат серед європейських спортсменок, з чим ми її і вітаємо!


Біг на 400 метрів серед жінок

На цій дистанції Україну представляло одразу троє спортсменок. Та пройти до наступного кола змагань вдалося лише Ользі Земляк. Впевнено провівши забіг, з результатом 51, 40 секунд Ольга фінішувала другою слідом за титулованою Еллісон Фелікс. Цього було достатньо для потрапляння напряму до півфіналів , які відбудуться вже у вечірній програмі 14 серпня. Кращий результат в цьому сезоні – 51,18, Ольга показала на міжнародному турнірі в Падуї, а особистий рекорд спортсменки складає 51 секунду рівно. Відзначимо, що за всю історію незалежної України жодній нашій 400-метровичці не вдавалось пробитися далі півфінальної стадії змагань.zemlyak

Менш вдало склалися забіги для двох інших українських представниць цієї дисципліни: Юлії Олішевської та Ольги Бібік. Дівчата фінішували 4-ою та 5-ою в своїх забігах з результатами 52,45 у Юлії та 52,33 у Ольги. Та дівчата ще матимуть можливість покращити ці показники в естафеті 4 по 400 метрів. А поки будемо вболівати за Ольгу Земляк у півфіналі.


Вже вночі на нас чекають півфінал в бігу на 100 метрів від блискавичних Наталки Погребняк та Олесі Повх, а також заключні види семиборства від Ганни Касьянової та Аліни Федорової – не проспи найцікавіше!