Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

В останній вечірній програмі легкоатлетичних змагань в Ріо Україна мала своє представництво у трьох видах.

Жіноча естафета 4 по 400 метрів

На жаль, нашим дівчатам не вдалось повторити свій чудовий біг, який вони продемонстрували в попередніх забігах. Аліна Логвиненко, Ольга Бібік, Тетяна Мельник та Ольга Земляк фінішували у фіналі естафети з результатом 3:26,64. Перші 2 етапи дівчата трималися на останній позиції, на третьому етапі Тетяні Мельник вдалось відіграти одне місце і переміститись на 7-му позицію. Та попри усі старання Ольги Земляк на заключному етапі естафети (нагадаємо, що для Олі це був вже п’ятий біг в Ріо), команда України фінішувала п’ятою. Зазначимо, що цей результат на 2,1  секунду гірший від результату (3:24,54), який продемонстрували дівчата у попередніх забігах і який дозволив би увійти в трійку призерів.

раскладка 4 по 400

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Та все ж, це друге досягнення в довгій жіночій естафеті в  історії незалежної України. Лише на Олімпійських Іграх в Лондоні нашій команді вперше вдалось потрапити до фіналу, де  дівчата одразу зробили серйозну заявку на нагороди: тоді українки посіли 4 місце з результатом 4:23,57, що є кращим результатом в історії України за роки незалежності.

Також варто згадати тут, що українки мають безпосереднє відношення і до рекорду світу – 3:15:17, який був встановлений на Олімпійських Іграх в Сеулі 1988 року естафетною командою Радянського союзу, в складі якої були українки Ольга Бризгіна та Марія Пінігіна.


Стрибки у висоту серед жінок

Вихід до фінальної стадії змагань жіночих стрибків у висоту для Ірини Геращенко на її дебютних Олімпійських Іграх вже став серйозним досягненням. Ірина – єдина з трьох наших спортсменок, котрій підкорився кваліфікаційний норматив 1.94, хоча саме вона третім номером увійшла до складу олімпійської збірної. На старт фіналу Ірина виходила чи не з найскромнішим особистим рекордом. Змагання тут починалися з досить серйозної висоти 1.88, яка підкорилась Ірині з першої спроби. Після двох невдалих спроб, наша висотниця все ж змогла подолати 1 метр 93 сантиметри. 1.97 при особистому рекорді у 1.94 (в приміщенні 1.95) поки що залишились для Ірини недосяжними. Таким чином, Ірина Геращенко завершує змагання на 10-му місці з 17-ти фіналісток на своїх перших Олімпійських Іграх.

геращенко

Найвище досягнення серед українок в цьому виді мають Віта Стьопіна (бронза Афін-2004 з результатом 2.02) та Інга Бабакова (бронза Атланти-1996 з результатом 2.01). Також фінальної стадії змагань діставались окрім них Віта Паламар (в Пекіні та Сіднеї) та Ірина Михальченко (Афіни). А ще, в далекому 1968 році Валентина Козир у 18-річному віці здобула бронзу на Олімпійських Іграх в Мехіко.


Метання списа серед чоловіків

Ще один дебютант Олімпійських Ігор – Дмитро Косинський демонстрував стабільні спроби за 80 метрів у фіналі в секторі для метання списа. При цьому двічі Дмитро посилав списа за позначку свого особистого рекорду. У найкращій другій спробі спис Дмитра зупинився на 83 метрах 95 сантиметрах. До призової трійки Дмитрові не вистачило якихось 1,5 метри. Після того як буквально за кілька днів до старту змагань в Ріо “срібний” результат Олександра П’ятниці з Олімпіади в Лондоні був анульований, виступ Дмитра на даний момент стає найуспішнішим для незалежної України в цьому виді програми.

косинський

Щодо українських традицій в цьому виді легкої атлетики, тут також слід пригадати уславленого Віктора Цибуленко, котрий двічі піднімався на п’єдестал пошани – на бронзову його сходинку на Олімпійських Іграх 1956 року в Мельбурні і на золоту в  1960 році в Римі.


На цьому стадіонна легкоатлетична програма в Ріо завершується, а ми ще матимемо змогу повболівати за наших хлопців в останньому виді “королеви спорту” на Оліміпйських Іграх – марафоні, який стартує 21 серпня о 15:30 за київським часом. Не пропустіть!