Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Жорстка Атлетика з нетерпінням очікує на головну шосейну подію весни – 8th Nova Poshta Kyiv Half Marathon. Тож, ми вирішили зрозуміти, в першу чергу для себе, що ж це за подія така, і в чому її особливість. Ми знайшли сім, місцями сюрреалістичних, можливо навіть міфічних, та в той же час буденних та прагматичних аргументів, які звеличують та характеризують це гамірне дійство.

Для величезної кількості людей за всі 8 років існування Київський півмарафон ставав першим серйозним спортивним викликом у житті. І це факт. Саме завдяки його щорічному поступу, вчорашній офісний планктон вже сьогодні має підтягнуті тіла, а їхні походи в лікарню обмежуються максимум травматологами, навіть для стоматологів ці марафонці перестали бути цікавими – від здорової їжі у них цілі зуби. Розмови в колективах, планування вихідних, навіть графік роботи громадського транспорту – все підлаштовується під головну подію квітня. І це перша причина, чому для нашого покоління Київський півмарафон – перший.

Біговий артефакт

В буремні 90-ті, і в ще більш безглуздіші 2000-ні, біг в нашій уяві відсутній, від слова повністю. Окремі, нечисленні, на межі самозаперечення, групи бігунів більше походили на червонокнижний вид, а старий та затертий різнокольоровий біговий одяг викликав у звичайного перехожого подив, якщо не сказати страх. Сьогодні ж бігун на вулицях столиці таке ж звичне явище як і Ланос в Запоріжжі, а підвид Homo Sapience з назвою Fast Runnicus вже став серйозним викликом для всього іншого людства та претендує на світове панування. Сьогодні в біговому екіпіруванні можна сміливо йти на будь-яку співбесіду і бути дуже здивованим через футболку HR-менеджера з минулорічної колекції. Таким чином, другим аргументом є революція в головах, яку зробив для нас Київський півмарафон.

Після дещо абстрактних та метафізичних явищ переходимо до цілком вимірюваних речей.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Як ви гадаєте, що спільного між Барселонським марафоном, марафоном французькою Рив’єрою та Київським півмарафоном? Гадаєте всього лиш спільні літери в словах? Гарна спроба сарказму, але ні! Конкретно ці три бігові події об’єднує Бронзовий лейбл від IAAF – Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій! На практиці це означає наступне – на кожній з цих подій учасник отримає однаковий сервіс у всіх можливих організаційних аспектах, починаючи від банальних пунктів гідратації та перекриття трас до вчасної та кваліфікованої медичної допомоги. Більше того, цей лейбл не просто міра якості, це меседж для всього прогресивного людства – українська спортивна подія нічим не гірша, а, можливо, навіть краща. Це ще один економічний сигнал, на рівні з інвестиційними рейтингами AAA! Бронзовий Лейбл це точно як Євро-2012, але без пива, або ж Євробачення, але не на Лівобережці. І це третій аргумент у фундамент Київського півмарафону.

Статистична складова, або ж четвертий кит у світобудові Київського півмарафону. Це буде перша в історії України бігова подія, де на основній дистанції старт візьмуть більше 3 тисяч спортсменів! А всього на всіх дистанціях змагатимуться більше 10 тисяч киян та гостей міста! Фактично це буде найбільша суто спортивна подія в історії, авжеж, були події які збирали і більше, але благодійність треба розглядати дещо в іншому контексті. Лише уявіть собі значущість цієї історичної події!

Він вже на коні!

«А сегодня в завтрашний день не все могут смотреть. Вернее, смотреть могут не только лишь все. Мало, кто может это делать», – цитатник великих людей.

Дивлячись в майбутнє, навіть найшвидший бігун, навіть Бекеле і тим більше Кіпчоге, пам’ятають свою історію! А восьмирічна історія Київського півмарафону підкріплена не будь-чим, а тисячолітнім Подолом! Саме завдяки цьому півмарафону ви дізнаєтесь, з якої статуї писали портрет на 500-гривневу банкноту, познайомитеся з людиною, яка брала Москву і проміняла жінку на тютюн та люльку. Ви фактично пробіжите місце хрещення Русі, намалювавши в уяві місце злиття все ще казкової Почайни та могутнього Дніпра! Вашому погляду відкриються золотоверхі київські собори з нових, незвичних кутів, а досі не розпроданий київський Мангеттен вразить вас своєю природою. І ми зайвий раз потішимось, що не на всі ласі шматочки вистачило наших діловитих “індіанців”. Тож, історія чесна та правдива, з людським обличчям є нашим п’ятим аргументом.

На шостій позиції в нашому рейтингу – мости. Вони є і головною ложкою дьогтю в цій історії. Саме Північний (міст Фукса, Московський) та Пішохідний мости є самі по собі викликом для спортсменів на рівні, напевно, з самою дистанцією. А й справді, ці мости бачили не одну зупинку, вони розбивали спортивні мрії, крушили віру в оновлення особистого… І чомусь їх дуже полюбили фотографи, особливо ласі до сенсацій. Але погодьтесь – мости вже стали невід’ємною частиною бренду Київського півмарафону, його спортивною перевагою, і навіть план підготовки до цього старту неможливо сплутати з планом до іншого старту.

Міст вже чекає на свого спортивного героя!

Жодним чином неможливо охопити всі без винятку аспекти цієї спортивної події в одній статті, точно так, як неможливо охопити весь контент в соціальних мережах в тиждень після фінішу. І це сьомий аргумент в скарбничку Київського півмарафона. Вже сформована ціла традиція фотографування, особливо у прекрасної статі. То ж якщо літо асоціюється з фотосесією на пляжі, осінь з опалим листям під вірші Франка, то весна вже восьмий рік до ряду – суцільна бігова фотосесія. Фотосесія здорової людини!

А тепер дещо з цифр. Що ж на нас очікує?

  • 13000 і більше фінішерів
  • 30000 глядачів
  • іноземці з більш ніж 50 країн
  • 500 волонтерів
  • тони бананів
  • мільйони фотографій
  • і твоя особиста перемога!

Таким чином, вже 22 квітня буде даний старт восьмому Київському півмарафону зразка 2018 року, і саме від тебе, наш дорогий читачу, залежить потрапляння твого прізвища в історію!