Переможці серед нас. Про золоті медалі OCR European Championship від Євгена Шеретова.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

З кожним роком українські спортсмени все більш захоплюються напрямком OCR,  і не дарма. На OCR European Championship 2018 Євген Шеретов зумів здобути аж дві золоті медалі у своїй віковій категорії на короткій та довгій дистанції. Євген дійсно захопився цим видом спорту та поділився з нами цікавою розповіддю про свої спортивні здобутки, погляди на подальшу перспективу та шляхи розвитку OCR в Україні.

Доброго дня,

Мене звати Євген Шеретов (Eugene Sheretov)

У цій статті я спробую розповісти свою історію “Як вдалося вибороти дві золоті медалі OCR EC 2018”.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

OCR EC 2018 – Obstacle Course Race European Championship 2018 (Чемпіонат Європи із забігів з перешкодами), який проходив 29 Червня – 1 Липня 2018 року у данському місті Есбьерг.

Трохи про себе:

Останні три роки я із сім’єю (дружина та троє діток) проживаємо у Голландії, місто Наймеген. За професією я програміст та працюю у Голландській компанії “Iquality Business Solutions B.V.” Останні два c половиною роки я активно займаюсь перегонами з перешкодами (OCR).

Як я потрапив до OCR?

Взагалі, вже є багато забігів с перешкодами, які не є змаганням, то є пригода та виклик для себе самого, щоб пройти всю смугу перешкод та весело провести час, а не змагатися за перемогу.

Ось так само зі своїми колегами я спробував забіг “Mud Master” біля Амстердаму у березні 2016 року. Ми пройшли 20 км з перешкодами за 3 години.

Розуміючи, що моє тіло просто створено для такого спорту, я записався на перший забіг “Strong Viking” по сусідству у парку Берендонк, біля Наймегену. Забіг проходив через два тижні після попереднього. На цей раз я вже зареєструвався у категорію, де можна було позмагатися за першість. Я пройшов все ті ж 20 км за 2 години 15 хвилин, чого було достатньо щоб кваліфікуватися до першого Чемпіонату Європи OCR (у тому ж самому Берендонку). Як не скористатись такою нагодою?

Що було далі?

Я почав регулярно бігати  по 15-25 км на тиждень та розвивати свої фізичні здібності.  ЗФП, заїзди на велосипеді.  До Чемпіонату Європи-2016 я вже без проблем міг пробігти 15-20 км.

Але не лише завдяки бігу перемагають на OCR-забігах, що я вже дуже добре зрозумів.

На перший погляд зовсім неважкий канат та балка, через яку треба перелізти, повністю з’їли мої сили, і все через брак досвіду та практики якісно чіплятися ногами за канат в слизьких умовах. Далі дуже важкий, але успішний прохід через довгий горизонтальний канат. Та неуважний зрив з останньої смуги комбінованих дерев’яних перешкод, після чого повторний успішний прохід з 30 хвилинами очікування, адже штрафів тут немає… жодних компромісів, лише проходження перешкоди.

У результаті – збережений браслет першого OCR European Championship, відносно непоганий, але далекий від кращого час проходження – 2:30, та потрапляння у топ-50 у Елітному дивізіоні.

Після деякої перерви, народження доньки спробував ще раз забіг Strong Viking восени 2016. Потрапляння в десятку спонукало мене до тренувань далі. Я спробував забіг “zevenheuvelenloop” 15+км. На тому забігу я дуже перевантажив свої коліна, що призвело до неспроможності бігати впродовж 3 місяців. У цей період я намагався усіма народними методами відновити та вилікувати свої травми. Методично навантажуючи коліна все більше, я зміг почати сезон (з другого забігу) 2017 з OCR Series, який складався з 5 гонок, та World Finals забігу з призовим фондом 2500 Евро. Впродовж сезону можна було заробляти рейтинг за кожен забіг.

Також перша десятка рейтигу та перша десятка World Finals отримувала призи – абонемент на рік на забіги OCR Series. Попустивши перший забіг, я опинився на 19 місці у сезоні, та на 11 місці на World Finals, що було дійсно чудовим результатом (але, на жаль, без абонементу), та це мене ніяк не спинило 🙂

Чемпіонат Европи 2017 у Голандії, Флевоніс.

Я зміг взяти участь у своїй віковій категорії 30-34. Коротка смуга 3 км – я пройшов всі перешкоди майже без помилок, під дощем, але була одна курйоозна ситуація із застрягшим черевиком у кільці перешкоди “Low Rings”. Та на мій подив у віковому заліку я посів 2 місце. Це була перша медаль українських спортсменів на Європейському Чемпіонаті з OCR.

OCR Series 2017/2018

Серія забігів починалася у вересні 2017 року та складалася з 8 гонок та фіналу OCR Series World Finals 2018.

Я поставив за ціль пройти всі гонки сезону та показати свої максимальні результати. Це був справді цікавий сезон, я відточував техніку та якість проходження перешкод, швидкість та витривалість.

На одному забігу у Наймегені я ризикнув взяти участь, ледве вставши на ноги після хвороби з температурою 39, спроба виявилась успішною, та пройшовши всі перешкоди та не швидким темпом бігу, вдалося утримати лідируючу позицію. Як результат – не побувавши ні на одному забігові на п‘єдесталі, в сумарному заліку виборов перше місце в сезоні, що принесло перші призові у моїй кар‘єрі OCR-рейсера.

OCR Series World Finals 2018 був заключним забігом сезону OCR Series.

Там я виборов 8 місце, що було блискучим результатом, залишивши попереду лише лідерів з таких країн, як Бельгія, Голландія, Німеччина, Італія, Іспанія  та Польша.

Нарешті Чемпіонат Європи OCR в Данії 2018.

Складався з трьох частин:

  • Короткий(Short Course)
  • Стандартний (Standard Course)
  • Командний (Team Relay)

Я взяв участь у двох перших змаганнях. На жаль, за відсутності української команди мені довелося пропустити командний забіг.

День Перший (Short Course 3 km)

Був повний сюрпризів та незнайомих різноманітних перешкод, які шокували навіть досвідченних рейсерів. Усі починали нестися по смузі, долаючи прості перешкоди, доки не підійшли до перешкод “Low-High Rings” від “Urban-Sky”. Це серія з низьких різноманітних металевих конструкцій, тримаючись за які треба пересуватись на руках та ногах. Далі йшов перехід через підвисні кільця та інші висячі елементи.

Це виявилася саме та перешкода, де зрізали браслети сотням спортсменів.

Мені не вдалося пройти її з першої спроби. Я зірвався на останніх трьох кільцях з киплячими руками. Мусив проходити повторно, загубив хвилин 10-15 у черзі спортсменів, та, давши рукам трішки відпочити, друга спроба була як по маслу, економлячи сили,  де можливо, останні кільця виявилися дрібницями. Це був добрий урок, який я врахував і далі для всіх наступних перешкоди. Постійно треба було розраховувати сили, та не поспішаючи, розібратися, як треба пройти перешкоду, щоб її було зараховано.

Наприклад, дерев’яні сходи, де треба було по сходинках на руках дійти до верху та потім спуститися вниз, і потім, тримаючись обома руками за останню сходинку, вдарити по дзвінку. На цій перешкоді неуважність призводила до повтору, де сил вже не лишалось, або зривалися мозолі.

У цей день мені щастило більше та вдалося пройти усі подальші перешкоди з першої спроби. Навіть останній ряд важких перешкод  “Dominator” + “Lego” +  не змогли сдолати моїх сил та зосередженості.

Як результат –  перше місце з результатом 57 хвилин, та відрив від другого місця на 11 хвилин у своїй віковій категорії.

День Другий (Standard Course 15 km)

Під шквалом критики та скарг на те, що смуга перешкод заважка для багатьох учасників, організатори вирішили спростити багато перешкод. Також стандартна дистанція змінює фокус на комбінацію швидкого бігу та швидкості подолання спрощених перешкод.

Порівнюючи з першим днем, перешкоди були помітно легші.

Але забіг на 15 км додав багато бігу піском та додаткові перешкоди з вагою.

Стандартна дистанція,  на яку я зазвичай тренуюсь – це 20 км, тож дистанція 15 км якраз відкриває інші сильні сторони – витривалості та швидкості бігу по різноманітному ландшафту.

Впродовж забігу мені доводилось конкурувати за лідируючу позицію з дуже сильними бігунами з Франції, Італії та Польщі, які об’єктивно переважали у швидкості, але мені вдавалося вигравати час за рахунок більш швидкого проходження перешкод.

До останніх 3 км я був позаду декількох сильних спортсменів, поки не дістався своїх улюблених знайомих перешкод з першого дня змагань.

Не допустивши жодної суттєвої помилки на усій останній смузі перешкод, мені вдалося наздогнати та обійти усіх конкурентів з моєї хвилі та майже всіх суперників з попередніх двох стартових хвиль.

Як результат –  друга поспіль перемога у своїй віковій категорії з 3-ма хвилинами відриву від другого місця.

У заліку – дві золоті медалі для української збірної, які можуть надихнути українських спортсменів, які полюбляють цей спорт та прагнуть досягти у ньому успіхів!

Про Україну та OCR

Декілька слів хотів би сказати щодо України у цьому спорті та закликати до уваги небайдужих та зацікавлених у розвитку цього напрямку в нашій країні.

Збірна України на OCR EC 2018:

  • Бракує учасників для організації хоча б однієї команди для Team Relay;
  • Бракує форми збірної України для забігів
  • На щастя, один з учасників привіз прапор України, з яким можна було вийти на п’єдестал
  • Бракує фінансування такого роду змагань; (витрати на участь, форма, візи, транспорт, проживання та інше)
  • Бракує Української асоціації, куди люди змогли б звертатися та отримувати інформацію;
  • Лише одне змагання може кваліфікувати на континентальні та світові змагання – Race Nation.
  • Бракує тренувальних майданчиків з перешкодами, щоб тренувати техніку проходження.

На мій погляд, усі ці питання потрібно вирішити та представляти Україну з гордістю на Європейському та світовому рівнях.

WC OCR 2018

Наступний великий старт – Чемпіонат світу з OCR відбудеться у Лондоні 19-22 жовтня 2018.

Там ми плануємо створити щонайменше одну чоловічу та, можливо, також жіночу команду для командного забігу.

На даному етапі ми вирішуємо усі питання самостійно та дуже потребуємо підтримки.

Я планую взяти участь у Short Course – віковій категорії 30-39 роки, Standard Course – 30-34 роки та Team Relay Pro.

Склад команди ще з’ясовується. Будь ласка, звертайтеся з ідеями та пропозиціями!

Критичні питання:

  • Форма на WC OCR 2018;
  • Фінансування форми учасників,
  • Фінансування участі, щонайменше для команд,
  • Медіа підтримка української збірної

Сподіваюсь, наведена інформація була цікава, вичерпна та корисна та допоможе зробити кроки вперед у розвитку OCR в Україні.

Мої координати:

телефон (укр): 0990553235

email: sheretovev@gmail.com

Дякую за вашу увагу,

До нових нових досягнень!