Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Минулої суботи український ультрамарафонець Євген Глива вшосте стартував на виснажливому багатоденному піщаному ультрамарафоні Oman Dessert Marathon, який проходить у пустелі Оману. Першого дня Євген фінішував з сьомим часом, вчора та сьогодні – був п’ятим у загальному заліку. Про перебіг гонки пряма мова Євгена:

Половина дистанції позаду. Сьогодні був найтяжчий етап, горки і жара як ніколи, дистанція 28км. Якщо минулого року…

Опубліковано Evgenii Glyva Неділя, 18 листопад 2018 р.

Редакція Жорсткої Атлетики не лише слідкує та вболіває за Євгена, але й цікавиться найдрібнішими моментами гонки. Сьогодні ми розпитали Євгена про те, як він підтримує водний баланс в умовах пустелі та відновлюється під час багатоденки, а також про особливості суддівства та позиції організаторів щодо порушників регламенту змагань.

Євгене, розкажіть? як в умовах пустелі підтримуєте водний баланс? Скільки води/ізотоніка випиваєте на дистанції?

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Ізотоніків випиваю 1-2 стікера вдень, просто тут пункти харчування один на 10 км. Дуже гарно заходять на основі кофеїну і з цукром, калорійні. Більше не заходить, і від них навіть тошнить. Стоять у шлунку, як контрабанда на кордоні без хабаря.

Що зазвичай робите після фінішу етапу? Як відновлюється й готуєтеся до наступного дня?

Після фінішу роблю невелике розтягування, скільки сил вистачає, відпочиваю і чекаю душ. Після душу готую їжу, а далі – відпочинок та спілкування. На щастя? поряд зі мною поляк Марек живе в одному тенті. Так що мені легше спілкуватися.

Сьогодні у дописі на ФБ-сторінці Ви згадували про учасника, який замість треку, який проходив по дюні, побіг дорогою поруч… Наскільки  суворо організатори слідкують за дотриманням бігунами правил? Як часто штрафують порушників? Чи не “закривають очі” і не роблять поблажки місцевим атлетам?

Стосовно штрафів. Минулого року також були штрафи через те, що один спортсмен побіг по низу, а не по верху дюни і за ним ринулась лідируюча група. В результаті – всім дали штрафний час. Так от, і в цьому році той самий спортсмен біг не там? де треба. Але реакція цього року суддів буде відома сьогодні ввечері. До появи цього атлета на Oman desert marathon не було ні пенальті, ані спірних ситуацій, що хтось не там біг.

А ось у так виглядають “апартаменти”, у яких учасники проводять більшу частину часу між етапами.

Зважаючи на погодні умови – відпочити та відновитися в таких умовах не так просто. Як зазначає відомий ультрамарафонець з Cумщини у себе на ФБ-сторінці:

“Сьогодні о 9 ранку була зафіксовано +40 комфортного тепла і 20% вологості повітря!”

Що ж, доля місць на подіумі – визначиться у наступні два дні. Побажаємо Євгену сил та наснаги – успішно фінішувати на заключних етапах гонки!