Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

10Mila – одна з найдавніших та найпрестижніших клубних естафет у Світі, що традиційно проводиться у Швеції. У 2019 році на 10Mila заявилася майже тисяча команд! Більш ніж половина з них – шведські, а також команди з Норвегії, Фінляндії, Данії, Чехії, Росії, Великої Британії, Італії, Польщі, Франції, Швейцарії та Литви. Варто зазначити, що й українські спортсмени беруть участь у цих змаганнях, але в складі клубних команд інших країн. Так, минулого року Олександр Кратов став бронзовим призером у складі фінського клубу Koovee.

Вперше ця естафета відбулась у далекому 1945 році у форматі суто чоловічої естафети з 10 етапів, загальна довжина яких становить приблизно 10 шведських миль (100 км). З 1977 року у програму змагань була включена жіноча естафета, яка має вдвоє менше етапів – 5. І вже з 1995 року з’явився формат молодіжної естафети (до 16 років) з 4 етапів змішаного складу (щонайменше 2 дівчини). Цікаво, що на 2 та 3 етапах може бігти 2 учасники від однієї команди та буде зарахований кращий результат, а останній 4 етап – виключно жіночий.

Першими стартувала молодь вранці 27-го квітня і цього року перемогу у молодіжній естафеті здобув клуб Karlskrona SOK 1 з перевагою лише у 1 (!) сек над клубом OK Ravinen 1 і третє місце у цій надзвичайній боротьбі у клубу Nydalens SK 1.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

27-го квітня в обід стартували жінки: 5 етапів довжиною від 4 до 10 км. У жіночій естафеті перемогу святкують дівчата з клубу Tampereen Pyrintö 1Lotta Karhola (Лотта Кархола) розпочала у першій десятці і передала естафету з відставанням у межах 1 хв, Anni-Maija Fincke (Анні-Мая Хінкке) поступово поліпшувала ситуацію і передала естафету третьою у 18 сек від лідера, Simona Aebersold (Сімона Еберсольд) вивела команду на першу позицію і випередила суперниць трохи більше ніж на хвилину, Saila Kinni (Сайла Кінні) втримала позицію лідера та збільшила перевагу до 4,5 хв, Venla Harju (Венла Хар’ю) втримала натиск переслідувачів та закріпила успіх своєї команди.

Другими фінішу дісталися дівчата з команди Alfta-Ösa OK 1: Ірина Нуберг (Irina Nyberg) завершила свій етап на 12 позиції з відставанням 1:40, Josefine Heikka (Джозефін Хейка) хоч і трохи збільшила відставання, але передала естафету 9, Галина Віноградова (Galina Vinogradova) передала естафету 7 вже з відставанням 3:41, Sara Eskilsson (Сара Ескільссон) втримала 7 позицію та тепер відставання становило майже 6 хв, Наталія Гемперлє (Natalia Gemperle) першу половину дистанції також нарощувала відставання, та потім вийшла на 2 позицію і невгамовно скорочувала відставання від лідера – у підсумку срібло та 1:38 за переможцями.

Третя позиція у клубу IFK Göteborg Orientering 1: Ingjerd Myhre (Інжерд Мухре), Kirsi Nurmi (Кірсі Нурмі), Miri Thrane Ødum, Elin Månsson, Sara Hagström які з кожним етапом покращували командну позицію.

А далі у 2 (!) сек фінішувало 3 команди: Koovee 1, Fredrikstad SK 1, OK Kåre 1

Вже ввечері, після визначення переможців у молодіжній та жіночій естафетах свою гонитву розпочали чоловіки. Їм потрібно було подолати 10 етапів, довжиною від 5 до 18 км, які розпочались ввечері, основна частина відбулась вночі та фінішували вже зранку.
Як і минулого року тріумфували тут хлопці з IFK Göteborg Orientering 1: Håvard Sandstad Eidsmo (Ховард Сандстад Ейдсмо), Fredrik Edén (Фредрік Еден), Jonas Pilblad (Джонас Пілблад), Fredrik Bakkman (Фредрік Баккман), Johan Högstrand (Йохан Хьогстранд), Vetle Ruud Bråten (Ветле Рууд Братен), Jens Wängdahl (Йенс Вангдал), Kasper Fosser (Каспер Фоссер), Eskil Kinneberg (Ескіл Кіннеберг), Max Peter Bejmer (Макс Петер Беймер).

Срібні нагороди у Koovee 1: Tim Robertson (Тім Робертсон) передав естафету з відставанням у 4 сек, Topi Anjala (Топі Анжала) на фініші програвав біля 6 хв, Ari-Pekka Lassila (Арі-Пекка Лассіла) скоротив відставання до 4 хв і передав естафету 20-им. Далі найдовший етап біг Олександр Кратов, який на середині дистанції максимально скоротив відставання та навіть вийшов у лідери та передав естафету 6-им з відставанням у 14 сек. Далі бігли Jani Lakanen (Яні Лаканен), Lauri Sild (Лаурі Сільд), Joni Hirvikallio (Джоні Хірвікалліо), Timo Sild (Тімо Сільд), Vojtech Sýkora (Войтех Сікора) і Daniel Hubmann (Даніель Хубман) на останньому етапі.

Та бронзові призери цієї грандіозної естафети  Halden SK 1 у складі Niels Christian Hellerud (Нільс Хрістіан Хеллеруд), Emil Wingstedt (Еміль Вінгстедт), Mats Nordbrøden (Матс Нордброден), Riccardo Scalet (Рікардо Скалет), Elias Bäcklund Ekvall (Еліас Бекдунд Еквалл), Fredrik Eliasson (Фредрік Еліассон), Jesse Laukkarinen (Джессі Луккарінен), Olav Lundanes (Улав Лунданес), Markus Holter (Маркус Холтер), Magne Dæhli (Магне Дейлі).

Також чимала кількість українських орієнтувальників змагалась на цій престижній естафеті. Їх результати та враження читайте згодом.

Використано фото зі сторінок fb 10Mila, Koovee, Halden SK