Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

555 днів тривав біговий сезон у Альони Шураєвої, учениці 8 класу з Хмельницького. Розпочався він 26 травня 2018 року забігом на 1 км на Khmelnytsky City Run 2018р., а завершився 1 грудня 2019 року трейлом на 9 км на WinTrail Ternopil 2019, на якому вона бігла під символічним номером 113. Саме стільки стартів пробігла Альона за ці 555 днів. Тобто в середньому дівчина пробігала 1 старт кожних 5 днів, від 60 м до 50 км.

Проте, тато Альони, Олексій, каже, що вона – звичайна дівчинка.

 «Любить співати у ванній, танцювати в телефон, малювати все що бачить і ліпити сніговиків. А ще – кататись на санчатах і ковзанах. Залюбки грає у волейбол, баскетбол, футбол, петанк, ходить на танці. Альона серйозно займається легкою атлетикою і спортивним орієнтуванням: 3 години щодня, 7 днів на тиждень. Звичайно, що іноді вона спить, їсть і відпочиває. Але це не точно. Іноді, у вільний від змагань час, вона ходить до школи у 8-й клас».

Свій перший забіг в 1 км Альона пробігла у 10 років. Прибігла передостанньою і, здавалося, ніяких передумов для подальшого захоплення бігом не було. Втім після цих змагань дівчина кілька місяців походила у гурток з легкої атлетики. Потім були спортивне орієнтування та секція бігу, під керівництвом Івана Івановича Чорного.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Перший трейл Альона пробігла неподалік Ірдиня (Irdyn Trail Run 2018), перемігши на дистанції 5 км. Їй дуже сподобалося бігти по піску, болоту і гіркам у золотому осінньому лісі! Все це кардинально відрізнялось від забігів у манежі чи по шосе. З тих пір Альона захопилася трейловим бігом і показує незвичайно високі результати для свого віку, перемагаючи на багатьох змаганнях.

Альоно, розкажи трохи про себе: скільки тобі років, де зараз живеш і навчаєшся, які дисципліни – тобі найбільш цікаві? Чи вже знаєш – куди плануєш вступати навчатися?

– Мені 13 років я живу в Хмельницькому а навчаюсь в школі СЗШ №18 ім. В. Чорновола. Мені цікаві такі предмети, як наприклад: фізкультура і малювання. Я планую вступати у Київ, у спортивний заклад.

Коли ти захопилася бігом? Хто тебе тренує? Хто для тебе орієнтир серед бігунів? Які дистанції цікаво бігати?

– Захопилася бігом коли мені було 10 років і я побігла вперше у Хмельницькому Intersport Ukraine Run. Мене тренує Іван Іванович Чорний і мій тато. Для мене орієнтиром серед бігунів є Дарія Боднар. Зараз мені цікаво бігати дистанції від 5 км до 10 км.

Як і коли ти потрапила у трейл? Розкажи, які старти бігала у 2019.

– Мій перший трейл відбувся в Ірдині, де я посіля перше місце на дистанції 5 км. У 2019 я бігала Salomon Winter Cross, Wild North Way, Снігохід, Ice Trail, Snow Run, Феофаніївські гірки, Wild Top Trail, Гуцул Трейл, Весняний ліс, Lviv Ultra Trail, Burning Heads, Skole Ultra Trail, Світанок Світязя, Нічна Озеряна, Вершина Свободи, Нова Пошта Напівмарафон Чернігів, Стежками УПА, Wet Hills, Win Trail Ternopil, Santa Run.
Ще бігала чемпіонати міста і області з легкої атлетики, Діти – Олімпійська надія, Подільська зима, Фестиваль бігу у Львові.

Також бігала орієнтування Чемпіонати України: в Трускавці, Чернівцях, Києві. Кубки: Галичини, Києва, Львова, Одеси, Вінниці, Kamianets City Race, чемпіонати і кубки міста і області.

Окрім того, я змагалася на змаганнях Вершина Свободи на велосипедах у гору і в той самий день теж бігла на гору. Я пам’ятаю ще як я пробувала плавати на каное на змаганнях з орієнтування на Архіпелаг-О. Пробувала тому що тоді мене не пускали на такі змагання. А ще на велосипедах були конкурси 🙂

За рік в мене було 70 стартів, а за сезон у 555 днів було 113 стартів.

Які трейлові забіги найбільше запам’яталися і чим? Чи плануєш бігати трейлові старти у 2020?

З трейлових стартів найбільше запам’ятався минулорічний Burning Heads – там було дуже спекотно і гарячий пісок! Ще запам’яталось Wet Hills, ми бігли біля води а з іншого боку була гора яка мені дуже добре запам’яталась.
Так, звісно, планую бігати.

Зараз тобі цікавіше бігати на доріжці, шосейні забіги чи все ж трейли? Які спортивні цілі та орієнтири собі ставиш на майбутнє?

Мені цікавіше бігати трейли там природні умови. Я ставлю ціль стати чемпіонкою світу і на кожних змаганнях я хочу всіх вигравати і поліпшувати результати!

Трейловий сезон 2020 у Альони розпочався теж вдало. Вона посіла 3 місце на дистанції 11 км на Ice Traili. Що ж, сподіваємося цей біговий рік, попри карантин та пандемію COVID-19, у дівчини вийде не менш насиченим на старти і перемоги!