Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

«Олімпійські Ігри-2020 в Токіо не відбудуться у заплановані дати, але будуть проведені не пізніше літа 2021-го року», – з такою заявою вчора виступили японський прем’єр-міністр Абе Сінзо та президент МОК Томас Бах. Причина не вимагає пояснень.

Ніколи раніше за всю історію сучасних Олімпійських Ігор вони не були скасовані у мирні часи (така доля спіткала Олімпіади лише у воєнні роки). Як наслідки матиме це безпрецедентне рішення? The Telegraph та USA Today зібрали виклики, з якими зіштовхнуться усі залучені до найбільшої спортивної події 4-річчя сторони.

Атлети

За даними МОК, понад 6 000 спортсменів з усього світу вже мають кваліфікацію на ОІ. При цьому ще тисячі сподівалися отримати цей шанс найближчими місяцями. Не секрет, що кожен спортсмен підлаштовує усе своє життя саме заради однієї головної мети – ОІ. Багато хто з них буквально живе 4-річними олімпійськими циклами.

Ті, хто ретельно планував пік своєї форми на кінець липня 2020 року, мусять знову повернутися до планування, аби зробити ще одну спробу за рік. Однак деякі з них цього можуть і не зробити. Як от, наприклад, той самий Томас Бах, нинішній очільник МОК, який ймовірно, міг би виграти другу золото із фехтування на Іграх-1980, перш ніж бойкот зірвав цей план. Бах завершив спортивну кар’єру незабаром після цього, у віці 27 років.

Томас Бах

МОК та оргкомітет

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Олімпіада – це одна з найбільших подій у світі, і не лише у спортивному. Це величезний пазл, для складання якого залучена просто фантастична кількість людей і ресурсів. І попереду непростий шлях перебудови цих складових.

Так, локації для проведення події потрібно ще рік підтримувати. При цьому МОК та оргкомітет Ігор не володіють усіма і деякі з них вже мають орендарів на 2021 рік.

Близько 80 000 людей зголосилися допомогти у проведенні Олімпіади-2020. Їх угоди, імовірно, закінчуються в серпні. Підрядників доведеться приймати на роботу повторно, а тисячі контрактів потрібно переробити.

NBC, який складає приблизно половину доходів від мовлення МОК, продав рекордні 1,25 мільярда доларів реклами. Ці угоди потребують повторних перемовин. Величезна кількість партнерів та спонсорів, які вже заплатили мільйони за право асоціюватися з Іграми, також, незважаючи на страхування ризиків, сподіваються на налагодження взаємодії.

Японія

Японська економіка, яка вже зазнала серйозних втрат через падіння туризму цієї весни, певно, отримає найбільший удар з фінансової точки зору. За інформацією Associated Press, країна витратила близько 28 мільярдів доларів на проведення цих Ігор, і вона очікувала певний прибуток від візиту уболівальників з усього світу.

Тепер цього прогнозованого доходу – принаймні на 2020 рік годі й очікувати. А чималу частину суми, яку місцева влада вже витратила на проведення Ігор цього літа, доведеться повторити в 2021 році.

Крім того, питання з квиточками на Ігри для вболівальниками поки не коментують. А між іншим, понад сім мільйонів квитків мали бути доступні уболівальникам протягом Ігор.

Олімпійський Стадіон у Токіо

Глобальний спортивний календар

Літні Олімпійські Ігри формують 33 види спорту, а це означає, що є 33 міжнародні спортивні федерації, які тепер повинні адаптуватися до нових термінів проведення Ігор.

Деякі види спорту вже заявили, що є відкритим до перенесення своїх подій, як от Світова Атлетика (раніше IAAF), яка має проводити Чемпіонат світу в серпні 2021 року.

Однак у таких видах спорту, як футбол чи баскетбол, календар вже дуже переповнений – як міжнародними змаганнями, так і з професійними лігами – і тут можуть виникнути проблеми.

Олімпійські ліцензії

До спалаху COVID-19 близько 57% ліцензій було отримано атлетами, за даними МОК. Чи будуть діяти ці заповітні перепустки наступного року? Наразі це питання відкрите. Уявіть собі, що у вас заберуть те, до чого ви прагнули усе життя. Атлети про таке навіть ДУМАТИ бояться.

Як же буде вибудуваний процес для решти 43% ліцензій, як вирівняти шанси усіх сторін – також поки відповіді немає. Для когось це може бути новим шансом, а для когось втратою мрії всього життя.

Наразі виходить більше запитань, аніж відповідей. Та ми тут в жодному разі не драматизуємо ситуацію, а лише хочемо підкреслити, усю складність Олімпійського механізму та викликів які стоять попереду. Організаторам – наснаги, спорстменам – завзяття та олімпійського спокою, а нам з вами – терпіння дочекатися Токіо-2020 (прим. ред. – організатори вирішили не змінювати назву).

Головне фото: Tokyo 2020|Uta Mukuo