Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

На минулих вихідних в на острові Мадейра (Португалія) вже в 11-е пройшов Madeira Island Ultra-Trail (MIUT) – ультра-трейл, основна дистанція якого входить до серії Ultra-Trail World Tour. MIUT  приваблює чимало елітних трейлранерів з усього світу і славиться своїм непростим кліматом, тисячами сходинок та високою конкуренцією.
Острів Мадейра – розташований в Атлантичному океані, в 600-ах кілометрах від узбережжя Марокко і 900-ах кілометрах від узбережжя Португалії. Площа острова близько 741км²: його довжина становить 57км, ширина – 22км, а найвища точка Мадейри – Піку-Руйву, 1862 метра над рівнем моря.

В рамках MIUT  проходять гонки на чотирьох дистанціях:

MIUT – 115k, D+ 7100m
ULTRA – 85k, D+ 4700m
MARATHON – 42k, D+ 1750m
MINI – 16k, D+ 375m

Дистанції ULTRA і MARATHON є частиною Чемпіонату Португалії з ультра-трейлу – Championnat National de Portugal de Ultra Trail.

Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club
Біговий клуб у Києві - Track & Speed Club

Цього року на трьох дистанціях MIUT виступало аж 5-о українців. Поліна Захарова (Endurance School) – бігла свій перший 50-мильник. Дебют виявився вдалим: 17-е місце в абсолюті(!) із більш ніж 450 учасників, 4-а серед жінок і бронза у своїй віковій категорії (Seniors 23-39 y.o.).

Поліна, це твій перший старт 80км+. Як біглося загалом? Які враження порівняно з меншими ультра?

Так, Мадейра – це мій перший трейл довжиною 85км, з набором близько 5км, на якому мені пощастило “повеселитися”:) Біглося мені дуже добре, відчувала впевненість у собі і бажання робити свою улюблену справу. Але варто зазначити, що мені зовсім не легко далися ці майже 5000м набору висоти. Це основне з чим доводилося боротися.

Об’єктивно порівнювати мій досвід та відчуття в попередніх гонках з цією – важко. Мадейра ультра – це моя перша технічна гонка. Я ще не бігала 11 годин по скелях й каменях, тисячами сходинок вгору та вниз… Але, скажу точно, я б з радістю пробігла цю гонку ще раз!

Які особливості ультра на Мадейрі? Чи були складнощі з адаптацією до клімату? Встигла пройти акліматизацію?

MIUT – це гонка, на якій спортсмен біжить практично по всіх видах поверхні: земля, асфальт, камені, болото, мокрий ліс, скелі під палючим сонцем, а головне – це багато-багато сходів з тією ж різноманітністю. Найбільш чудове заняття – збігати по металевих сходах вниз, кут яких, напевно, більше 45 градусів(!).

Температура на Мадейрі всередньому 16-22 градуси. Вічна весна)) Акліматизуватися до такого клімату – одне задоволення. Але, сонце…

Оскільки старт був 27 квітня, основна підготовка у мене проходила протягом зими, в мороз і сніг. Звичайно, весна нас порадувала і були тренування в плюсову температуру, але це – максимум +10.

Найбільше була неготова шкіра. Ще до старту я гарненько підпеклась, й довелося кілька днів потерпіти легкі опіки на тілі. Ближче до гонки відчувала себе вже краще але рюкзак регулярно нагадував про згорілі плечі.

Як проходила гонка? Чи все складалося за задумом? Як проходила боротьба із суперницями?

Гонка організована на вищому рівні, все було чітко і за планом, тому мені було легко дістатися до старту, все вчасно здати і спокійно стартувати. Що стосується самої дистанції, то наші підрахунки за часом на гонку збіглися з похибкою в 10 хвилин.

“Екіп” спрацював на 100%: Altra (Superior (30 км) + Olimpys (55 км)) захищали мої ноги від каменів і колод, я відчувала себе дуже впевнено і легко. Compessport – це відкриття для мене. Так комфортно мені ще не бігалося. Майка і рюкзак, які захищали мої згорілі плечі, при цьому щільно тримали всю “снарягу”, воду і їжу – це просто бомба.

Боротьба з суперницями проходила дуже дружньо. Кожен робив те, що любить і так як може, і це – чудово! Але, мені не вистачало інформації про те, як біжать мої суперниці, приміром – на скільки хвилин я відстаю. Мені чомусь здавалося, що я дуже далеко, але зробивши детальний аналіз після гонки, побачила, що відставання іноді доходило до усього кількох хвилин…

Чи порекомендувала б цю гонку любителям трейлу?

MIUT – це гонка світового рівня (організація і складність дистанції), де можна отримати насолоду від краси природи як під час перегонів, так і після них, а відпочинок на океані – це взагалі прекрасно! Звичайно, я всім рекомендую внести MIUT до свого бігового календаря кожному, й пробігти хоча б один раз)

 

На дистанції ULTRA також успішно фінішували Євген Цирень і Артем Городинець, показавши 30-ий та 142-ий результати в абсолюті. Марафонську дистанцію підкорила Юля Божко (член збірної України з трейлу 2019) з високим 8-им результатом серед жінок, 55-ою в абсолюті. А найдовшу дистанцію MIUT успішно здолала Марія Кардаш – фінішувавши 225-ою в абсолюті та 21-ою серед жінок.